Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Autolietadlo už nie je vedeckou fikciou, začali sa jeho ostré testy

Foto: TASR/AP

Model nazvaný Transition je dvojsedadlový so štyrmi kolesami a zložiteľnými krídlami, takže sa dá používať aj ako cestné vozidlo.

Woburn 3. apríla (TASR) - Spoločnosť Terrafugia vo Woburne (Massachusetts) v pondelok (2. 4.) oznámila, že s prototypom svojho lietajúceho auta uskutočnila prvý let. Tým sa dostala bližšie k svojmu cieľu, v roku 2013 ich začať predávať. Model nazvaný Transition je dvojsedadlový so štyrmi kolesami a zložiteľnými krídlami, takže sa dá používať aj ako cestné vozidlo. Minulý mesiac sa počas skúšky dostalo autolietadlo na osem minút do výšky 426 metrov. Dopravné lietadlá majú zvyčajne cestovnú výšku nad 10.000 metrov.

Zálohu na dodávku lietajúceho auta už zložilo asi 100 záujemcov. Ich počet sa zrejme zvýši po tom, čo spoločnosť predstaví tento týždeň Transition verejnosti na automobilovej výstave v New Yorku. Cena autolietadla by mala dosiahnuť okolo 280.000 USD (210.225 eur).

Využívanie Transitionu na lietanie nebude však celkom jednoduché. Na odlepenie sa od zeme potrebuje štartovaciu dráhu.

V Spojených štátoch myšlienka lietajúceho auta je dlhodobo vzrušujúca. Prvé vážne pokusy postaviť ho sa objavili v 30. rokoch minulého storočia. Automobilový analytik Robert Mann povedal, že Terrafugia sa priblížila k uskutočneniu tejto idey oveľa bližšie, než všetci jej predchodcovia.

Vývojárom autolietadla výdatne pomáhajú vládne orgány vrátane Federálneho leteckého úradu. Dokonca sú už schválené aj podmienky pre udeľovanie pilotných licencií. Sú miernejšie, než pre získanie oprávnenia na lietanie s ľahkými lietadlami. Terrafugia uvádza, že na získanie preukazu pre lietanie s Transitionom bude záujemca potrebovať 20 hodín skúšobných letov a prejsť záverečnou skúškou.

Transition dosiahne na ceste rýchlosť okolo 112 km za hodinu a vo vzduchu sa bude pohybovať rýchlosťou 185 km za hodinu. Na ceste bude jeho spotreba liter na 15 km.

Mann však pochybuje o veľkosti trhu v Spojených štátoch pre tento produkt. Záujem o lietadlá u Američanov klesá už 20 rokov. Je aj dôsledok zdražovania paliva, ale aj rastu nákladov výrobcov. V nepriaznivých podmienkach klesá záujem ľudí o letecký výcvik. Ale podstatnou otázkou je aj to, či sa výroba autolietadiel môže stať niekedy ziskovou.

Terrafugia vyvíja lietajúce auto od roku 2006. Pôvodne ho chcela uviesť na trh už v vlani. Zámer sa jej nevydaril, sklamali ju niektorí dodávatelia komponentov.