Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Autori z 13 krajín získali Cenu Európskej únie za literatúru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Cena Európskej únie, ktorá bola založená v roku 2009 a je podporovaná programom Kreatívna Európa, sa organizuje v spolupráci s európskym knižným priemyslom.

Brusel 19. mája (TASR) - Európska komisia (EK) v utorok oznámila víťazov Ceny Európskej únie za literatúru za rok 2020. Medzi tohoročnými laureátmi nie je nikto zo Slovenska.

Cena Európskej únie za literatúru sa každoročne udeľuje novým a začínajúcim autorom. Odmeňuje literárne talenty z celej Európy. Zdôrazňuje bohatstvo súčasnej európskej literatúry a zdôrazňuje bohaté kultúrne a jazykové dedičstvo Európy.

Tohtoročnými víťazmi sú: Nathalie Skowroneková (Belgicko), Lana Bastašičová (Bosna a Hercegovina), Maša Kolanovičová (Chorvátsko), Stavros Christodulu (Cyprus), Asta Olivia Nordentoftová (Dánsko), Made Luigová (Estónsko), Matthias Nawrat (Nemecko), Shpetim Selmani (Kosovo), Francis Kirps (Luxembursko), Stefan Bošković (Čierna Hora), Petar Andonovski (Severné Macedónsko), Maria Navarro Skarangerová (Nórsko) a Irene Soláová (Španielsko).

Cena Európskej únie, ktorá bola založená v roku 2009 a je podporovaná programom Kreatívna Európa, sa organizuje v spolupráci s európskym knižným priemyslom.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová v tejto súvislosti uviedla, že čítanie je mocný spôsob, ako pociťovať silné emócie a byť prenesený do iného vesmíru, rôzneho v čase a priestore, ako objavovať a prežívať nové veci prostredníctvom fiktívnych postáv. "Európska únia je plná talentov, ktoré si zaslúžia našu podporu," odkázala komisárka.

Súťaž je určená krajinám zapojeným do programu Tvorivá Európa. Národné poroty zložené z vydavateľov, kníhkupcov, autorov a literárnych kritikov vyberajú víťazov z každej zúčastnenej krajiny. Každý výherca dostane cenu a finančnú odmenu v hodnote 5000 eur.

Spravodajca TASR Jaromír Novak