Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Autorka obľúbeného Ma-tel-ka Veronika Bednárová by mala 80 rokov

Na archívnej snímke vľavo Veronika Bednárová. Foto: Martin Petráš

Život vyhľadávanej televíznej tvorkyne ukončila tragická autonehoda v roku 2003.

Bratislava 17. mája (TASR) – Dlhoročná redaktorka a scenáristka Slovenskej televízie (STV, dnes RTVS) Veronika Bednárová by sa v utorok 17. mája dožila 80 rokov.

V 70. rokoch minulého storočia vytvorila a scenáristicky i režijne pripravovala legendárny televízny cyklus Ma-tel-ko (1973), ktorý si získal srdcia mnohých detí a má čestné miesto v dejinách slovenskej televíznej tvorby.

Veronika Bednárová sa narodila 17. mája 1936 v Žiline. Hneď po skončení vysokoškolského štúdia etnografie nastúpila do vtedajšej Československej televízie v Bratislave ako redaktorka. Venovala sa tvorbe pre deti, v cykloch ako Za siedmimi horami (1970) alebo Čo vŕšok prejdeš približovala osobitosti kraja, remeslá i zaujímavých ľudí.

Mnohí si pamätajú zábavný encyklopedický cyklus pre najmenších – Ma-tel-ko (1973), v ktorom sa prostredníctvom malej postavičky láskavo prihovárala deťom a učila ich vnímať krásy okolo seba. Neskôr sa realizovala prostredníctvom dlhodobého cyklu Božie deti – Božie deti - Deloreskere čhave (1998), ktorý sa zaoberal rómskou problematikou. Scenáristicky sa podieľala na viac ako 250 tituloch, redakčne v takmer 500 reláciách.



Život vyhľadávanej televíznej tvorkyne Veroniky Bednárovej ukončila tragická autonehoda 8. decembra 2003 na východe Slovenska.