Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Autorka rodinných komédií Marie Poledňáková má 80 rokov

Na archívnej snímke režisérka Marie Poledňáková , 10. mája 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Film S tebou mě baví svět získal v roku 1998 titul najlepšej českej veselohry 20. storočia – stalo sa tak pri príležitosti 100. výročia českej kinematografie.

Bratislava/Strakonice 7. septembra (TASR) – Česká scenáristka a režisérka Marie Poledňáková si získala srdcia divákov predovšetkým rodinnými komédiami Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny, či S tebou mě baví svět. Filmy zaznamenali priaznivý divácky ohlas, no svojej autorke priniesli aj viaceré ocenenia doma i v zahraničí. V utorok 7. septembra sa úspešná režisérka a scenáristka Marie Poledňáková dožíva 80 rokov.

Marie Poledňáková (vlastným menom Marie Jandová) sa narodila 7. septembra 1941 v Strakoniciach, vyrastala v mestečku Nepomuk pri Plzni. Rodina sa v roku 1948 presťahovala do Prahy. Otec Otto Janda bol profesorom ekonómie. V 50. rokoch počas komunistických represií mu hrozilo uväznenie, ktorému sa napokon vyhol, namiesto pôvodnej profesie sa však musel zamestnať ako baník.

Podobný osud stretol aj jeho dcéru – hoci úspešne ukončila štúdium gymnázia, nedostala odporúčanie na vysokú školu. Zamestnala sa v Ústave fotografickej chémie, neskôr manuálne pracovala v továrni.

Zoznámila sa so svojím neskorším manželom, hudobným vedcom, publicistom a vysokoškolským učiteľom Ivanom Poledňákom. Kľúčové pre ňu bolo stretnutie s vtedy ešte len začínajúcim úspešným televíznym tvorcom Jaroslavom Dietlom, ktorý jej ponúkol prácu v televízii.

Marie Poledňáková tu od roku 1961 pracovala ako asistentka scény a réžie – v tomto čase televízia vysielala naživo. Zároveň študovala dramaturgiu na Divadelnej fakulte Akademie múzických umění (DAMU). Štúdium skončila v roku 1970, čím sa začalo jej televízne pôsobenie v pozícii scenáristky a režisérky. V tomto období sama vychovávala školopovinného syna – a práve tento motív sa objavil v jej neskorších filmových príbehoch. Spočiatku sa však venovala skôr historickým a psychologickým námetom. Taká bola aj jej prvá snímka Včera a dnes z roku 1971, pod ktorú sa podpísala ako scenáristka i režisérka.

Nakrúcanie podľa vlastného scenára sa u Poledňákovej stalo pravidlom aj v prípade ďalších diel. Uplatnila ho tiež pri svojej prvej rodinnej komédii Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977). Vďaka dojemnému príbehu a spontánnym hereckým výkonom Tomáša Holého sa komédia stala jedným z najobľúbenejších a najčastejšie reprízovaných televíznych filmov. Už po roku nasledovalo pokračovanie Jak dostat tatínka do polepšovny.

Obe komédie dostali v roku 1979 ceny za najlepší scenár a réžiu na medzinárodnom Televíznom festivale v Monte Carlo. A z Tomáša Holého sa stala detská hviezda televíznej obrazovky resp. strieborného plátna. Pritom si ho spočiatku Poledňáková nevybrala ani na kamerové skúšky – nezodpovedal jej predstave o tom, ako by mal predstaviteľ hlavnej úlohy vyzerať. Až pri odchode režisérku zaujal svojím prejavom.

Ako si zaspomínala v relácii Všechnopárty Karla Šípa v Českej televízii, počas kamerových skúšok napadal sneh. Všetky deti prišli v poriadku, len Tomáš Holý dorazil premočený a špinavý, takže ho museli osušiť. "Tomáš, čo mal povedať, to pokazil. Tým ma absolútne dostal," povedala Marie Poledňáková. Ako dodala, pri nakrúcaní potom čakala, kým niečo sám pokazí, no práve tak vznikali najkrajšie filmové momenty. (Neskôr sa Tomáš Holý herectvu nevenoval – začal študovať právo a jeho život vo veku 21 rokov predčasne vyhasol pri autonehode.)

Po filme Kotva u přívozu (1980) sa Poledňáková opäť vrátila k práci s detskými hercami. Práve ich výkony osviežili komédiu S tebou mě baví svět z roku 1982, ktorú už mohli vidieť aj diváci v kinách. Poledňákovej filmový debut situovaný do prostredia romantickej zimnej prírody zaznamenal úspech v podobe Zvláštnej ceny na Medzinárodnom filmovom festivale v Gijóne v roku 1983.

Poledňáková v rokoch 1983 – 1989 pôsobila ako režisérka vo Filmovom štúdiu Barrandov. V tom čase nakrútila snímky Zkrocení zlého muže (1986) a Dva lidi v ZOO (1989). V 90. rokoch začala podnikať v mediálnej oblasti. V roku 2006 sa vrátila k filmovaniu rodinnou komédiou Jak se krotí krokodýli, nakrútila tiež filmy Líbáš jako Bůh (2009) a Líbáš jako ďábel (2012).

Na snímke slovenská herečka Kamila Magálová (vľavo) a režisérka Marie Poledňáková , 10. mája 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


Ďalšie tvorivé plány režisérky Marie Poledňákovej zmarila mozgová mŕtvica, ktorá ju postihla v roku 2016.

Film S tebou mě baví svět získal v roku 1998 titul najlepšej českej veselohry 20. storočia – stalo sa tak pri príležitosti 100. výročia českej kinematografie. O dva roky neskôr detskí diváci v hlasovaní udelili komédii aj cenu Zlaté jablko za najúspešnejší detský film.