Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Boris Filan a Jožo Ráž uviedli do života knihu Cigary idú do neba

Na archívnej snímke spevák Jožo Ráž zo skupiny Elán. Foto: TASR Jakub Kotian

Filan v knihe prezrádza aj to, ako začal s Rážom spolupracovať a ako nevyhrali Bratislavskú lýru, československý festival populárnych piesní.

Bratislava 15. júna (TASR) - Cigary idú do neba je nielen názov jednej z piesní legendárnej slovenskej kapely Elán, ale tiež titul knižnej novinky, v ktorej Boris Filan píše o nezabudnuteľných zážitkoch a cestách so svojím priateľom Jožom Rážom. Do života ju uviedlo vydavateľstvo Slovart v utorok (14. 6.) v jednom z bratislavských kníhkupectiev.

"Sú v nej spojené dve cesty s Jožom Rážom, napísal som k nim úvod, potom k nemu ešte ďalší, takže polovičku knihy som napísal znova, s ostatným som urobil to, čo robia niekedy ženy s vráskami - malú plastiku," povedal pre TASR Filan, ktorý svoje cestovateľské zážitky opísal v šiestich knihách série Tam Tam a ďalších publikáciách. V novinke s vtipnými spomienkami a vypointovanými príbehmi píše o dlhoročnom priateľstve s Rážom, ktoré preverili aj na spoločných cestách. Nechýba cesta do Amsterdamu i splavovanie delty Dunaja spoločne s manželkami. "Prešli sme veľkou skúškou a obstáli sme v nej," spomína Filan a na otázku, aké bolo cestovanie s frontmanom Elánu, zareagoval: "S Jožom je fantastické všetko, pretože my sme takí kamaráti, že si rozumieme aj bez slov. Jožo je o päť rokov mladší, ale v mojom pocite je to môj starší brat," vyznal sa textár, cestovateľ, spisovateľ, scenárista i moderátor.

Filan v knihe prezrádza aj to, ako začal s Rážom spolupracovať a ako nevyhrali Bratislavskú lýru, československý festival populárnych piesní. "Po generálke súťaže chodili všetci gratulovať, že Jožova pesnička Ôsmy svetadiel, ktorej text som napísal, je 100-percentný víťaz Lýry. Jožovi večer pri vystúpení zlyhal hlas. Nedospieval, aby Vašo vyhral," vrátil sa autor do roku 1980, keď na známom festivale v súťažil Elán hneď s dvoma piesňami, druhou bol Kaskadér. Text k piesni ocenenej Striebornou Bratislavskou lýrou napísal Ľuboš Zeman a spieval ju autor hudby Vašo Patejdl.

Podľa Filana nebol Ráž na večernom vystúpení indisponovaný. "Strašne chcel, aby vyhral Vašo, kvôli kapele," vysvetľuje textár elánistov, ktorí boli povestní demokratickými pravidlami a skupinovým posudzovaním pesničiek. "Elán bol založený na osobnostiach, Jožovi záležalo na tom, aby sa každému dostal rovnaký diel slávy," tvrdí Filan. "Jožo začal robiť so mnou, tým sa akoby utrhol z peletónu, a to nechcel. Chcel, aby ho ten peletón dobehol," uzavrel.