Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Angličanka si kúpila balenie banánov, vypadli z neho jedovaté pavúky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V balení banánov sa nachádzali najjedovatejšie pavúky na svete.

Londýn 5. novembra (TASR) - Desiatky najjedovatejších pavúkov sveta vypadli z balenia banánov, ktoré si zakúpila v supermarkete Britka Consi Taylorová z Londýna.

"Po otvorení balenia som s hrôzou zistila, že sa z neho vyrojili pavúky, ktoré sa rozliezli po stole, koberci i po mojej ruke," uviedla 29-ročná žena pre denník Sun.

Žena vzala banány späť do supermarketu obchodnej siete Sainsbury's, kde jej ako náhradu ponúkli poukaz na nákup v hodnote desiatich libier. Keď však zaslala fotografiu jedného z pavúkov do špecializovaného ústavu na výskum škodlivého hmyzu, okamžite jej nariadili evakuáciu bytu pre vysoké riziko smrteľného uštipnutia.

Išlo totiž o brazílskych pavúkov druhu phoneutria, ktoré Guinnessova kniha rekordov v roku 2010 umiestnila na prvé miesto zoznamu najjedovatejších pavúkov sveta. Často sa ukrývajú práve v banánových trsoch a vyskytujú sa najmä v Južnej a Strednej Amerike. Sú známe takisto pod názvom potulné či banánové pavúky.

Môžu byť extrémne agresívne a ich jed obsahuje neurotoxín, ktorý spôsobuje paralýzu svalov a dýchacie problémy vedúce k zaduseniu. Existujú však účinné protilátky, napísal spravodajský portál Sky News.

Spoločnosť Sainsbury's zaplatila za dezinfekciu bytu a tiež financovala dočasný pobyt Taylorovej a jej rodiny v hoteli, kde museli zostať počas bezpečnostného čistenia ich domova. "Je nám to veľmi ľúto. Vykonávame prísne kontroly dovezeného tovaru od jeho zberu až po prepravu. Ide o ojedinelý prípad," uviedla spoločnosť.