Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Vydražia gitaru, na ktorej hrali dvaja členovia Beatles

The Beatles Foto: TASR/AP

Na aukcii, ktorá bude 18. mája v New Yorku, sa bude dražiť aj podpísaný debutový album kapely z roku 1963.

Los Angeles 21. marca (TASR) - Elektrickú gitaru, na ktorej v roku 1967 hrali George Harrison i John Lennon, členovia skupiny Beatles, vydražia v máji v USA. Informovala o tom dnes aukčná sieň Julien's Auctions, ktorá očakáva v tejto súvislosti zisk 200.000-300.000 dolárov.

Ani jeden z hudobníkov, ktorý kedysi hrávali na draženej gitare Vox, už nežije. S Johnom Lennonom skoncoval jeho fanatický obdivovateľ pri atentáte v New Yorku v roku 1980, George Harrison zomrel po boji s nádorovým ochorením v roku 2001.

Nástroj darovali Beatles ešte v roku 1967 svojmu priateľovi, "štúdiovému čarodejníkovi" Yannimu Alexisovi Mardasovi, známemu pod prezývkou Magic Alex, osobnosti gramofónovej spoločnosti Apple Records.

Na aukcii, ktorej dejiskom bude 18. mája New York, sa pod dražobným kladivkom ocitnú aj ďalšie memorabílie Beatles, napríklad aj všetkými štyrmi členmi formácie podpísaný exemplár ich debutového albumu z roku 1963, za ktorý by zberatelia mohli ponúknuť aj 50.000 dolárov.

Na dražbe si však záujemcovia budú môcť vybrať i spomedzi osobných vecí a kostýmov ďalších slávnych osobností hudobnej scény Elvisa Presleyho, Michaela Jacksona, Davida Bowieho a ďalších.