Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Bednáriková o premiére filmu v Cannes: Bol to neopakovateľný zážitok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Režisérka Alica Bednáriková je absolventkou bakalárskeho stupňa štúdia na FTF VŠMU, pri tvorbe snímky prezentovanej v Cannes sa inšpirovala svojou vlastnou rodinou.

Bratislava 27. mája (TASR) - Prestížny Festival v Cannes uviedol vo svojom programe aj slovenský krátkometrážny film Chlieb náš každodenný. "Festival ho zaradil do súťažnej sekcie La Cinef, v ktorej tento rok súťaží 16 snímok z 13 krajín," uviedol pre TASR Peter Gašparík, PR manažér Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave.

Režisérka Alica Bednáriková je absolventkou bakalárskeho stupňa štúdia na FTF VŠMU, pri tvorbe snímky prezentovanej v Cannes sa inšpirovala svojou vlastnou rodinou. Príbeh sa odohráva v trojgeneračnom dome na južnom Slovensku uprostred horúceho leta. "Nečakaná návšteva vnučky Zoje rozbúri hladinu pokojnej rutiny. V tichej spoločnosti Boha a alkoholu rodina rozpletá svoju tragicko-komickú minulosť a (takmer) zamlčané tajomstvá," približuje Gašparík film, v ktorom sa v hlavných úlohách objavujú Milka Zimková, Karol Čálik, Ondrej Kovaľ, Patrícia Balajová a Viktória Šuplatová.

Spolu s režisérkou prezentovali Chlieb náš každodenný v Cannes aj spoluscenáristka Diana Dzurillová, predstaviteľka hlavnej úlohy Patrícia Balajová, kameraman Roman Šupej a zvukový majster Jaroslav Pešek, všetci študenti či absolventi VŠMU. "Z premiéry a vrúcnej odozvy festivalového publika sa tešíme. Bol to zážitok, aký sa neopakuje," hovorí za celú slovenskú delegáciu Bednáriková.

Festival v Cannes ukončí svoj aktuálny ročník v sobotu 28. mája. Film Chlieb náš každodenný po jeho skončení čaká cesta po ďalších svetových festivaloch-