Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Registrované partnerstvá sú v Belgicku in, je ich viac ako manželstiev

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Je to po prvý raz v Belgicku, keď forma úradného spolužitia sa stala populárnejšou ako manželstvo, konštatoval spravodajský server RTBF.

Brusel 8. júla (TASR) - Počet partnerských dohôd o spolužití v Belgicku po prvý raz prekročil počet oficiálne uzavretých sobášov. Informoval o tom dnes spravodajský server belgickej rozhlasovej a televíznej stanice RTBF.

Stále viac párov dáva v Belgicku prednosť úradne registrovanému spolužitiu pred tradičnou inštitúciou manželstva. Manželstvo je v krajine vnímané čoraz viac ako zastaraná forma spolužitia.

Ide o údaje, ktoré pre médiá potvrdili zdroje ministerstva vnútra. V období od 1. januára do 10. júna tohto roka si 32.510 párov v Belgicku nechalo právne zaregistrovať svoj partnerský zväzok, bez oficiálnej svadby. Tradičnú cestu manželstva si v tomto období zvolilo len 24.372 dvojíc.

Je to po prvý raz v Belgicku, keď forma úradného spolužitia sa stala populárnejšou ako manželstvo, konštatoval spravodajský server RTBF.

Podľa správy pribúda sociológov, ktorí upozorňujú, že stále viac ľudí, najmä žien, má averziu voči tradičnej inštitúcii manželstva. Medzi členmi mladej generácie pribúda hlasov, že v prípade manželstva ide o inštitúciu, ktorá patrí najmä generáciám ich rodičov a predkov.

Ide o trend, ktorý bude v budúcnosti ešte výraznejší, uvádzajú belgickí sociológovia. S upozornením, že tohoročné údaje o náraste počtu registrovaných partnerstiev na úkor manželstiev sú iba špičkou ľadovca rozsiahleho sociologického fenoménu.