Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Magazín

Belgicko oslávilo 200. výročie bitky pri Waterloo

Herec predvádza symbolickú scénu počas 200. výročia bitky v belgickom Waterloo vo štvrtok, 18. júna 2015 Foto: TASR/AP

Belgický kráľ Filip viedol ceremóniu, na ktorej sa zúčastnili stovky hostí a tisíce členov klubov vojenskej histórie.

Brusel 18. júna (TASR) - Hodnostári a vojaci po celkom svete si dnes pripomenuli 200. výročie bitky pri belgickom Waterloo, ktorá je významným míľnikom v európskych dejinách. Skončilo sa ňou obdobie francúzskej dominancie a začalo tzv. britské storočie. Napísala to dnes agentúra AP.

Belgický kráľ Filip viedol ceremóniu, na ktorej sa zúčastnili stovky hostí a tisíce členov klubov vojenskej histórie. Ceremónia sa konala pri pamätníku známom ako Leví pahorok, ktorý stojí priamo na bojisku.

Pozrite si galériu z osláv:


V bitke pri Waterloo sa stretli francúzske vojská pod vedením cisára Napoleona Bonaparta s britskou a pruskou armádou (k spojencom patrili aj viaceré nemecké štáty), ktorej velil Arthur Wellesley, vojvoda z Wellingtonu. V poldňovej bitke zahynulo viac ako 10.000 vojakov.

Belgický premiér Charles Michel povedal, že "včerajší nepriatelia sa stali vernými spojencami" po tom, ako si potomkovia vtedajších najvyšších vojenských vodcov podali ruky na rovnakom mieste, kde ich predkovia po sebe strieľali.

Hoci sa na ceremónii zúčastnili členovia kráľovských rodín a šľachty z niekoľkých bojujúcich krajín, Francúzsko vyslalo iba menej významnú delegáciu. Paríž už skôr protestoval proti vydaniu pamätnej mince s motívom bitky pri Waterloo.

Britský princ Charles pricestoval na bojisko v stredu. Britský premiér David Cameron sa zúčastnil na spomienkovej bohoslužbe v londýnskej katedrále svätého Pavla. Potomkovia tých, ktorí bojovali pri Waterloo, vrátane deviateho vojvodu z Wellingtonu, si tiež pripomenuli udalosť na bohoslužbe.

"Toto výročie veľa znamená. Bitka zmenila dejiny. Ak by sme nevyhrali, teraz by sme pravdepodobne hovorili po francúzsky," vyhlásil 76-ročný Tony Gray z oddielu ľahkého jazdectva.

Katedrála svätého Pavla je miestom posledného odpočinku prvého vojvodu z Wellingtonu, ktorý v bitke viedol britských vojakov.

Výročie si pripomenuli aj vojaci členských krajín NATO na svojich zariadeniach v afganskom Kábule.