Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Benes pokrstil knihu o svojom putovaní v ľadovom chráme na Hrebienku

Na snímke sprava primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš spolu s Artúrom Benesom krstia knihu Moja cesta v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku vo štvrtok 7. apríla 2022. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Krstným otcom knihy sa stal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, podľa ktorého možno nájsť istú paralelu medzi cestami pútnikov a návštevníkov Vysokých Tatier.

Vysoké Tatry 8. apríla (TASR) - Symbolicky v Tatranskom ľadovom dóme na Hrebienku vo Vysokých Tatrách vo štvrtok (7. 4.) pútnik Artúr Benes pokrstil svoju novú knihu. Nesie názov Moja cesta a je o jeho 921 kilometrov dlhej púti do Santiago de Compostela. Ľadový chrám je počas tejto sezóny venovaný putovaniu a jeho podoba je inšpirovaná práve Katedrálou sv. Jakuba. Chrám v Santiago de Compostela je cieľom pútnikov na Svätojakubskej púti.

Prešovčan putoval osamote dohromady 45 dní. "Vždy bolo mojím snom túto cestu absolvovať, veľa som o nej čítal, že je očistná, že si na nej človek vie poukladať svoje myšlienky v hlave tak, aby mohol ďalej fungovať. Z mesta Irun do Santiago de Compostela to bolo 860 kilometrov, a potom som sa ešte vydal na pomyselný koniec sveta," priblížil Benes, ktorý si ľadový chrám v Tatrách na krst knihy nevybral náhodou a rozhodol sa pre tento výber pomerne rýchlo. "Toto ľadové dielo je naozaj veľmi podobné samotnej katedrále," dodal.

Krstným otcom knihy sa stal primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, podľa ktorého možno nájsť istú paralelu medzi cestami pútnikov a návštevníkov Vysokých Tatier. "Aj oni počas vysokohorskej túry často prekonávajú samých seba a hľadajú odpovede na svoje otázky. Po návrate si odnášajú množstvo zážitkov a neopísateľných pocitov," skonštatoval primátor. Verí, že kniha Moja cesta sa stane inšpiráciou pre všetkých, ktorí sa chcú na túto púť vydať a spomienkou pre tých, ktorí ju absolvovali.

Publikácia je podľa jej autora rozdelená na cestopisnú časť a všeobecné myšlienky. "Je tam trochu filozofie z pohľadu pútnika, je tam trochu z histórie, ako vznikla cesta, niečo z gastronómie, či o Atlantickom oceáne," objasnil Benes, ktorý cestu absolvoval počas minuloročnej jesene.