Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Beskydská a Jesenícka magistrála v Čechách majú 700 km bežeckých tratí

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk/P. Martinka

Obidve vybudoval Moravskoslezský kraj s podporou Európskej únie a ďalšími partnermi.

Bratislava 24. januára (TASR) – Priaznivé snehové podmienky takmer na celom Slovensku dávajú veľa možností na lyžovanie. Naše lyžiarske strediská však uprednostňujú zjazdové lyžovanie. Iba v ojedinelých miestach upravujú niekoľkokilometrovú stopu pre bežkárov.

Celkom odlišná situácia je v susednej Morave, kde Beskydská a Jesenícka magistrála predstavujú 700 km strojovo upravovaných bežeckých tratí. Obidve vybudoval Moravskoslezský kraj s podporou Európskej únie a ďalšími partnermi. Od 3. januára sú k dispozícii lyžiarom skibusy, ktoré ich ráno odvezú do vybraného strediska a podvečer sa nimi môžu vrátiť.



"Bežecké trasy rôznej dĺžky v okolí Mostu u Jablunkova sú v známej oblasti na pomedzí Česka, Slovenska a Poľska. Do bežeckej stopy možno nastúpiť priamo v Ski areáli Mosty alebo sa odviezť do iných centier. Pekné výhľadové možnosti poskytuje 25-km Lysohorská magistrála, najvyššie položená trasa v Beskydách s tromi nástupnými miestami. Sedem bežeckých okruhov je v oblasti Bílá – Staré Hamry, kde je 85 km bežeckých stôp. Celkove v Beskydách ich máme 300 km," uviedol pre TASR riaditeľ spoločnosti Moravian-Silesian Tourism David Karčmář.

Ešte viac, 400 km strojovo upravovaných bežeckých príležitosti poskytuje Jesenícka magistrála v severnej časti Olomouckého kraja. Trasa spája viaceré lyžiarske strediská, ktoré majú aj samostatné bežecké okruhy. Teda aj na magistrálu sa možno napojiť v rôznych častiach. Podobne ako na Beskydskej magistrále, aj na tejto si možno skontrolovať stav vyhliadnutej trate.

"Každá rolba alebo snežný skúter má zabudovanú GPS stanicu, ktorá on-line prenáša signál na webové stránky bilestopy.cz. Bežkár pred odchodom do stopy sa môže pozrieť, či bola upravená, aké sú snehové a teplotné podmienky, prípadne pozrieť na webkameru, ako to vyzerá, kam chcem ísť," informuje Andrea Veselovská zo Združenia cestovného ruchu Jeseníky.