Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Bezpečná jazda aj v zime

Auto je už nedeliteľnou súčasťou každého dňa. Avšak v zimnom období dostáva zabrať.

Bratislava 18. marca (TERAZ.sk-OTS) - Mrazy, sneh a najmä soľ na cestách bohužiaľ ničia nášho miláčika. Ak by ste chceli predchádzať poškodeniu vplyvom týchto faktorov, v zime by ste asi veľa kilometrov nenajazdili. Aj v zime predsa musíte ísť do práce, prípadne na nákup a nejakým tým výletom či lyžovačkou nepohrdne ani Vaša rodina. Preto i keď sa niektorým poškodeniam nedá zabrániť sú isté skutočnosti, ktoré Vám pomôžu predĺžiť životnosť Vášho auta.

V zime nás už pri štartovaní iste nepochváli. Najviac trpia akumulátory, ktoré ak štartujete často musíte aj pravidelne dobíjať, keďže v tomto období, pri kratších jazdách nemá toto kedy samotné auto stihnúť. Ak na túto skutočnosť pozabudnete, môže Vás nemilo prekvapiť ak jedného mrazivého rána jednoducho nenaštartujete.

Ešte pred zimou by ste však mali myslieť aj na pneumatiky. Záleží len na Vás aký typ pneumatík si zakúpite, či dáte prednosť najlacnejším pneumatikám alebo investujete do drahších. Ak už tie Vaše s Vami nejakú tú snehovú kalamitu preskákali, skontrolujte hĺbku dezénu behúňa, ten pri zimných pneumatikách musí byť minimálne 3,8 mm. Ak sa tie Vaše už pred prvými mrazmi blížia k tejto hodnote určite by ste ich mali vymeniť za nové. A to nielen pre policajné kontroly na cestách. Šetrenie v tomto prípade je na nesprávnom mieste! Staré pneumatiky sú častou príčinou dopravných nehôd, ktoré nemusia skončiť len pokrčenými plechmi! Ak sa Vám zdá byť cena nových zimných pneumatík privysoká, zamyslite sa či táto úspora stojí za zošrotovaním Vášho spoločníka po nehode, prípadne či Vaši blízky a priatelia, ktorých často zveziete, nestoja za tých pár Eur naviac.

Po výraznom oteplení prišiel opäť mráz a frekventované cesty sa premenili na ementál. Nie všetky výtlky sa dajú bezpečne obísť a tak trpí celý podvozok. Odborníci Vám ho ochotne skontrolujú a prevedú prípadné nutné opravy. Najviac je azda nutné meniť tlmiče ale aj ložiská sú jedným z horúcich kandidátov na výmenu.

V aute trávite veľa času a nepáč sa Vám množstvo peňazí, ktoré zhltne? Skúste pouvažovať nad prestavbou na LPG, vďaka tomuto zásahu môžete jazdiť až o polovicu lacnejšie.
Veľa bezpečne najazdených kilometrov!