Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Magazín

Bezpečnosť a pohodlie na svahu

Ilustračné foto Foto: gorillaimages / Shutterstock.com

Lyžiarska turistika je jedným z najobľúbenejších druhov outdoorových aktivít.

Bratislava 28. októbra (OTS) - Dôvodom sú nielen ideálne podmienky na lyžovanie, ale aj dostupnosť výbavy, ktorá vám poskytuje pocit bezpečia a pohody.

To všetko platí za podmienok, ak máte k dispozícii kvalitnú výbavu. Ak s jej výberom ešte len začínate, máme pre vás niekoľko dobrých rád, s ktorými sa na svahu nestratíte.

Zvážte všetky dôležité faktory
Sneh je predsa látka so špecifickými vlastnosťami, preto je dôležité vybrať si správne oblečenie a výstroj. Tento výber závisí od:
• zložitosti trasy a charakteru prírodných prekážok;
• individuálnych preferencií a skúseností;
• klimatických vlastnosti konkrétnej oblasti a poveternostných podmienok.


Vyberte si tie najlepšie lyže
Mnohí dnes preferujú skialpinizmus, na ktorý sú vhodné špeciálne skialpinistické lyže so svojimi dôležitými vlastnosťami. Výber vhodných lyží tiež závisí od toho, či ste začiatočník, profesionál, pretekár alebo pôjde o voľnú jazdu. Nepodceňujte ani svoju výšku, hmotnosť a kvalitu snehu, na ktorom musíte v rýchlosti udržať stabilitu.

Potrebujete dobrú lyžiarsku prilbu
Z alarmujúcich štatistík vyplýva, že väčšina zranení a úmrtí na lyžiarskych svahoch je spôsobená dôsledkom kolízie jedného alebo viacerých lyžiarov alebo kolízie s nehybným predmetom na svahu (strom, kameň), pričom 60 % úmrtí z toho bolo spôsobených úrazom hlavy.

Kvalitné lyžiarske prilby sú preto ďalšou dôležitou výbavou, bez ktorej by ste na svah nemali ani vkročiť.

Pri výbere tohto doplnku myslite nielen na jeho dizajn, ale aj správnu veľkosť, hmotnosť, materiál a doplnkové funkcie. A aby si to neodniesli ani vaše oči, myslite spolu s prilbou aj na okuliare a čelenku. Aj tieto ochranné doplnky a výbava môžu byť pre vás na svahu zárukou spokojnosti a pohodlia.