Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Medzi milionármi vo svete prevládajú muži

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Iné čísla ale ukazujú americké prieskumy.

Bratislava 17. júla (TASR) - Bohatým ľuďom stále kraľujú muži. Vyplýva to z viacerých prieskumov renomovaných zahraničných inštitúcií. Aj v stovke najbohatších ľudí planéty podľa magazínu Forbes majú až 90-% zastúpenie muži.

Podľa spoločnosti BMO Private Bank ženy tvoria menej ako 10 % svetových miliardárov. Štatistiky Svetovej banky (SB) dokonca ukazujú, že ženy kontrolujú len jedno percento svetového bohatstva. Podľa Boston Consulting Group sa tento podiel pohybuje na úrovni 27 %.

Iné čísla ale ukazujú americké prieskumy. Tie prekvapujúco tvrdia, že ženy sú bohatšie ako muži. Harward Business Review pred štyrmi rokmi uviedol, že kontrolujú až 51,3 % amerických aktív. Oficiálne čísla vládnej agentúry IRS na základe výberu daní dokazujú, že približne polovica Američanov s majetkom viac ako 675.000 USD (514.560 eur) sú ženy.

„Hoci sa štatistiky inštitúcií ohľadne podielu mužov a žien na svetovom bohatstve rozchádzajú, prevažne sa zhodujú v tom, že počet milionárok porastie rýchlejšie ako počet milionárov. V 21. storočí už nie sú len ženami v domácnosti, ale majú rovnaké vzdelanie, postavenie a príležitosti ako muži,“ tvrdí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Analýza americkej univerzity The America College of Financial Services dokonca prognózuje, že v roku 2030 budú ženy kontrolovať až dve tretiny amerického majetku.