Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Bitský hudobný časopis Q končí po 34 rokoch

Spevák Ed Sheeran so zlomenou rukou pózuje fotografom po jeho príchode na odovzdávanie cien Q Awards v Londýne. Foto: TASR/AP

Časopis od roku 1990 každoročne udeľoval ceny Q Awards.

Londýn 21. júla (TASR) - Britský hudobný magazín Q ukončuje po 34 rokoch svoju činnosť. Podľa vyjadrenia jeho vedenia stojí za týmto rozhodnutím komplikovaná situácia spôsobená koronavírusovou pandémiou, informovala v pondelok stanica BBC.

Posledné číslo časopisu vyjde 28. júla. Náklad mesačníka padol od vrcholového stavu 200.000 v roku 2001 na súčasných 28.000.

Časopis založili v roku 1986 novinári Mark Ellen a David Hepworth. Na trh prišiel v čase, keď nastupovala revolúcia CD-nosičov. Magazín prinášal recenzie nových nahrávok a reedícií starších hudobných titulov, ako aj koncertov či rozhlasových programov. Jeho pevnou súčasťou boli aj rozhovory.

Magazín Q najviac prekvital v 90. rokoch počas éry britpopu. Na jeho prednom obale sa objavilo množstvo hviezd hudobného priemyslu vrátane Paula McCartneyho, Roda Stewarta, Eltona Johna, Madonny, Princea, Davida Bowieho alebo Nirvany.

Časopis od roku 1990 každoročne udeľoval ceny Q Awards.