Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Smrteľne chorá Brittany Maynardová zomrela v deň, keď si to priala

Brittany Maynardová Foto: TASR/AP

Lekári tejto 29-ročnej žene diagnostikovali agresívny nádor na mozgu v apríli, pričom jej dali šesť mesiacov života.

Los Angeles 3. novembra (TASR) - Američanka Brittany Maynardová, ktorá sa kvôli rakovine v poslednom štádiu rozhodla pre eutanáziu, zomrela.

Potvrdila to v nedeľu pre agentúru DPA hovorkyňa podpornej skupiny Compassion and Choices, ktorá združuje prívržencov asistovanej samovraždy.

V sobotu, v poslednom príspevku na sociálnej sieti Facebook, Maynardová napísala: "Dnes je deň, keď som sa rozhodla zomrieť - dôstojne, tvárou v tvár svojej smrteľnej chorobe, hroznej rakovine mozgu, ktorá mi toho toľko vzala..., ale mohla oveľa viac".

Lekári tejto 29-ročnej žene diagnostikovali agresívny nádor na mozgu v apríli, pričom jej dali šesť mesiacov života. Po stanovení diagnózy sa Maynardová spolu s rodinou presťahovala do Oregonu, ktorý je jedným z piatich amerických štátov, kde je možná lekárom asistovaná samovražda.

Maynardovej verejné vyhlásenie, že chce svoj život ukončiť 1. novembra, vyvolalo veľkú diskusiu o asistovanej samovražde v USA i vo svete, a urobilo z mladej ženy verejne známu osobu - jej video, v ktorom vysvetľuje pohnútky svojho rozhodnutia zobrať si život, si pozrelo 9,5 milióna používateľov internetu.

Ešte minulý týždeň sa na webe objavilo nové Maynardovej video, v ktorom pripustila, že by realizáciu svojho plánu mohla oddialiť. Podľa vyhlásenia skupiny Compassion and Choices, ktoré zverejnil denník The Oregonian, však Maynardová zomrela v sobotu - tak ako plánovala, vo svojej spálni, v kruhu svojich blízkych.



Hovorca Compassion and Choices Sean Crowley pre The Oregonian uviedol, že Maynardová naučila svet, čo to znamená dôstojne zomrieť. "Prinútila ľudí, aby sa zamysleli nad otázkou, ktorou sa dovtedy nezaoberali," vysvetlil.

Maynardová začala mať veľmi vážne zdravotné problémy krátko po svadbe - trpela bolesťami hlavy, závratmi, slabosťou. V januári jej lekári odstránili časť spánkového laloku mozgu v presvedčení, že nádor by už viac nemal rásť. Pacientke predpovedali aspoň desať rokov života.

V apríli sa však nádor objavil znova a bol ešte väčší než pôvodný. Lekári Maynardovej oznámili, že jej zostáva len pol roka života. Vyhliadky na veľké bolesti a veľké obmedzenia v schopnosti ovládať svoje telo ju napokon viedli k rozhodnutiu pre eutanáziu.

Brittany Maynardová a jej manžel Dan Diaz v Národnom parku Grand Canyon v Arizone, 21. októbra 2014
Foto: TASR/AP


"Neexistuje nijaká liečba, ktorá by zachránila môj život. Odporúčaná liečba by len zničila tú časť života, ktorá mi ešte zostáva... Možnosť vybrať si dôstojný koniec je menej desivá," vysvetlila.

Dodala pritom, že v jej "tele nie je jediná samovražedná bunka, žiadna, ktorá by chcela zomrieť," uviedla pre časopis People. "Chcem žiť. Priala by som si, aby na moju chorobu existoval liek, ale žiadny nie je," vysvetlila.

Posledné týždne života trávila Maynardová v kruhu rodiny, ale využívala ich aj na pomoc ľuďom s rovnakým osudom. Založila vlastnú nadáciu a webové stránky, ktoré by mali smrteľne chorým ľuďom v USA pomôcť vybojovať si právo na dôstojnú smrť aj v ďalších amerických štátoch - o asistovanú samovraždu je zatiaľ možné požiadať len v Oregonu, Montane, Novom Mexiku, Vermonte a vo Washingtone.

Odporcovia asistovanej samovraždy zdôrazňujú rozpor s etickými a náboženskými normami. Okrem toho sa obávajú aj možného zneužitia zákonov povoľujúcich eutanáziu.