Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Budúcoročná olympiáda parkinsonikov sa uskutoční na Slovensku

James Parkinson, londýnsky lekár, ktorý ako prvý chorobu opísal Foto: kingscollections.org

Parkinsonova choroba je druhým najčastejším neurodegeneratívnym ochorením, ktoré môže byť spočiatku sprevádzané príznakmi, ako sú bolesti ramien a chrbta, pocity ťažkých končatín či poruchy spánku.

Bratislava/Dubňany 8. augusta (TASR) - Budúcoročná "olympiáda" parkinsonikov sa uskutoční na Slovensku. Po slávnostnom odovzdávaní medailí to oznámil organizátor 5. českej Parkinsoniády Jan Škrkal. Odovzdaním dekrétu do rúk zástupcom spoločnosti Parkinson Slovensko Zuzane Michalkovej a Kataríne Félixovej sa tak prvýkrát v histórii zapísala medzi putovné športové podujatia. "Ďakujeme za prejavenú dôveru a odovzdanie štafety. Pre slovenský klub parkinsonikov je to veľká česť. Latka je nastavená veľmi vysoko, ale my urobíme všetko preto, aby 6. ročník Parkinsoniády v ničom nezaostával za tými predchádzajúcimi," uviedla pri preberaní dekrétu Michalková. Podujatie sa uskutoční v Piešťanoch.

Zo Slovenska, Čiech, Poľska či Rakúska
Aktuálny ročník, ktorý sa konal prvý augustový víkend v Dubňanoch, zaznamenal rekordnú účasť 158 registrovaných súťažiacich. Športových disciplín sa zúčastnili pacienti postihnutí Parkinsonovou chorobou z Českej republiky, Slovenska, Poľska a Rakúska. Súťažilo sa v šípkach, kope na bránku, stolnom tenise, petangu, bowlingu, curlingu, streľbe zo vzduchovky, hode krúžkami či hode na kôš.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Pravidelný pohyb a kontakt pomáha
Parkinsonova choroba je druhým najčastejším neurodegeneratívnym ochorením, ktoré môže byť spočiatku sprevádzané príznakmi, ako sú bolesti ramien a chrbta, pocity ťažkých končatín či poruchy spánku. Neskôr môžu mať pacienti pocit straty kontroly nad svojimi vlastnými funkciami, a tým sa stávajú vo zvýšenej miere závislými od iných ľudí. Pravidelný pohyb a kontakt s ľuďmi s podobným osudom im môže pomôcť k zvýšenej psychickej i fyzickej pohode.

Liek zatiaľ neexistuje
Príčinou choroby je strata mozgových buniek produkujúcich chemickú látku dopamín. Nedostatok tejto chemickej látky vedie k poruche pohybu, k svalovej stuhnutosti a traseniu. Na chorobu, ktorú prvýkrát v roku 1817 popísal londýnsky lekár James Parkinson, zatiaľ neexistuje žiadny liek či osvedčený spôsob, ako zabrániť jej vývoju.