Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Byť s rodinou je sviatok. Každý deň v jej kruhu je nedeľou

zľava: Radovan Marcinčin, Ján Szőllős, Katarína Hatráková, Anna Záborská, Richard Vašečka Foto: OLaNO - KÚ

Pandémia nám ukázala, že nie obchody v nedeľu nám chýbajú, ale naši blízki, naša rodina.

Bratislava 14. mája (OTS) - Spojiť podporu Svetového dňa rodiny s témou voľnej nedele do jedného posolstva „Byť s rodinou je sviatok“ je aktivita poslancov Kresťanskej únie (KÚ) s cieľom poukázať nielen na význam rodiny, ako základnej bunky spoločnosti, ale i na čas, ktorý by mal aj legislatívne patriť zaslúženému oddychu. „Každý deň v kruhu rodiny je nedeľou,“ uvádza Anna Záborská líderka KÚ. „Ten čas je vzácny, a preto by sme ho mali vzájomne zdieľať, napĺňať v kruhu blízkych. Práve nedeľa je z rôznych pohľadov tradičný deň, kedy práca stíchne a máme priestor rozvíjať vzťahy ako doma, tak i medzi priateľmi. Voľná nedeľa rozhodne ekonomiku nepoloží. Pandémia nám ukázala, že nie obchody v nedeľu nám chýbajú, ale naši blízki, naša rodina“.

Argumenty za voľnú nedeľu sú jasné
Ak diskutujeme o nedeli bez práce (s výnimkou profesií, ktoré musia byť vykonávané nepretržite) argument, že aj v tento deň si chceme kúpiť teplé rožky či novú košeľu neobstojí. Potlačme svoje konzumné návyky aspoň v jeden deň, pretože ich vieme naplno uspokojiť počas tých predchádzajúcich šiestich. Aj pandémia a s ňou súvisiace reštrikcie pri otváraní obchodov či karanténa nás naučila lepšie plánovať nákupy a organizovať si život s rodinou. Vidíme, že voľné nedele náš život vôbec neukrátili.

Prečo by nedeľa mala patriť rodine?
• Nedeľa je jediný deň, keď môže mať celá rodina voľno (deti, rodičia). Je to jediný deň keď sa dajú plánovať spoločné aktivity.
• Sobota a nedeľa sú dni, keď sa upokojuje doprava, oddýchne si aj životné prostredie a ľudia s ním.
• Nedeľa udáva takt, tempo týždňa – je medzníkom medzi týždňami – bez tohto taktu si človek neoddýchne, čo spôsobuje choroby a stres.
• Nedeľa je sviatok rodiny a vzťahov. Človek nežije len z práce ale aj z oddychu, aby následne bol pripravený plniť si svoje pracovné povinnosti; jedine v nedeľu alebo sobotu popoludní sa dajú plánovať stretnutie s priateľmi (inak sa človek pracujúci v nedeľu stane outsider, stráca spoločenské návyky)
• Nedeľa je jediný deň v týždni, keď je človek sám sebe pánom (nikto iný človeku neudáva priebeh dňa, len on sám).
• Nedeľa garantuje aj právo na realizovanie ústavného práva na vierovyznanie (väčšina cirkví a náboženských spoločností SR realizuje rituály v nedeľu).
• Psychológovia sa zhodujú v tom, že nedeľa je najlepšia prevencia na Burnout-syndróm (syndróm vyhorenia).
• U našich rakúskych susedov, kde je zákaz predaja potravín v nedeľu, kriminalistické štatistiky ukazujú, že sa znižuje počet činov rušenia verejného poriadku, výtržníctva.
• Zamestnávatelia nebudú môcť hroziť zamestnancom, že ak nebudú ochotní pracovať v nedeľu, tak dostanú výpoveď a budú nahradení inými osobami.
• Štúdie ukázali, že krajiny, ktoré boli liberálne k nedeli, tak sa im nezvýšilo HDP, obchodom sa neoplatilo udržiavať prevádzku v nedeľu.