< sekcia Magazín

Čaj z čerstvých jarných rastlín je skutočným elixírom, radia bylinkári

Na snímke kvitnúci porast rumančeka kamilkového. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na lúkach vystavených priamemu slnku sa už dajú zbierať prvé kvety podbeľu a prvosienok. Na dostatočne prehnojených miestach začína rašiť žihľava dvojdomá.

Polomka 9. apríla (TASR) - Bylinky na prvé jarné čaje sa už dajú zbierať aj v chladnejších oblastiach stredného Slovenska. Bylinkári na Horehroní sa aj dnes chystajú na zber pľúcnika lekárskeho.

Ako pre TASR povedal zberač a pestovateľ liečivých bylín František Ďurčenka z Polomky, pri jarnom čaji z pľúcnika by bol opatrný. Oveľa vhodnejšie sú prvosienky, podbeľ či žihľava.

Na lúkach vystavených priamemu slnku sa už dajú zbierať prvé kvety podbeľu a prvosienok. Na dostatočne prehnojených miestach začína rašiť žihľava dvojdomá. Na zber pľúcnika lekárskeho treba poznať lokality, v ktorých rastie.

"Pri jeho zbere však treba byť opatrný. Je to síce liečivá rastlina, ale obsahuje látky, ktoré nie sú pre organizmus prospešné pri dlhodobom pôsobení. Kto však chce využiť jeho účinky, mal by ho kombinovať s inými vhodnými bylinami a čaje piť s mierou. Aj pri zbere treba byť ohľaduplný. Zbierame len rozkvitnuté rastliny. Ak sa chceme zbierať pľúcnik aj o rok, určite treba zopár rastlín nechať na semeno," povedal Ďurčenka.

Okraje ciest a miesta, kde pôda ešte nie je pripravená na iné rastliny, sú posiate podbeľom liečivým. Prvosienka jarná obľubuje lúky, často sa vyskytuje blízko riek a potokov. "Čaj z prvosienky jarnej je skutočným elixírom. Dúšky čaju chutia najmä po zime znamenite. Výborný je aj zo žihľavy dvojdomej. Bylinky nie je potrebné sušiť. Jarný čaj je najlepší z čerstvých rastlín. Treba si však pozrieť, naštudovať, prípadne sa poradiť, aké množstvá drogy sú potrebné na objem vody. Vhodné je bylinky kombinovať, ich účinok sa potom ešte znásobí," dodal bylinkár z Polomky.