Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

CASP skúmal bezpečnosť výrobkov

Foto: CASP

12 % hniezd pre bábätká malo závažné chyby, iba 63 % šperkov kúpených online bolo bez rizika.

Bratislava 16. augusta (OTS) - Európska komisia každoročne spája národné orgány EÚ, aby spolupracovali na testovaní bezpečnosti výrobkov prostredníctvom iniciatívy s názvom Koordinované činnosti v oblasti bezpečnosti výrobkov (CASP). Testy sa vykonávajú za prísnych podmienok v akreditovaných laboratóriách EÚ na široký sortiment výrobkov, ktoré každoročne vyberú zúčastnené orgány dohľadu nad trhom z 27 členských štátov EÚ (a tiež Nórska, Islandu a Lichtenštajnska).

Komisia v nadväznosti na zistenia vydala v záverečnej správe súhrn odporúčaní pre spotrebiteľov aj firmy, na čo si dať pozor a ako predchádzať rizikám, vo všetkých skúmaných kategóriách výrobkov. Komisia v správe odporúča spotrebiteľom zamerať sa pred kúpou produktov na pozorné čítanie označení a pokynov na používanie či pravidelnú kontrolu systému Safety Gate, v ktorom sú publikované oznámenia o bezpečnosti výrobkov.

V roku 2020 testoval CASP 686 vzoriek výrobkov v siedmich kategóriách:
(1) detské hračky,
(2) domáce vonkajšie hracie zariadenie,
(3) detské hniezda a podvaly,
(4) káble,
(5) malé kuchynské spotrebiče,
(6) šperky (osobitná pozornosť bola venovaná online predaju šperkov, ktoré môžu obsahovať nebezpečné kovy.)
(7) detské autosedačky.

Počet vzoriek predstavujúci závažné riziko:


Grafy: Testovanie 179 šperkov kúpených online


CASP pre EK otestoval 686 výrobkov:


1. Detské hračky
Nitrozamíny a nitrozovateľné látky sú karcinogénnou triedou chemických zlúčením, a preto môžu byť nebezpečné – najmä, ak sa nachádzajú v hračkách pre malé deti.

Na čo si dať pozor?
• Vždy si prečítajte označenie a varovania. Často sa poskytuje návod, v akom veku sa deti môžu bezpečne hrať s hračkou.
• Prírodný kaučuk môže spôsobiť závažné alergické reakcie, preto dávajte pozor na akékoľvek upozornenia na latex.
• Pri nákupe online sa uistite, že sú k dispozícii všetky správne informácie, aby ste si ich mohli pred kúpou skontrolovať.

Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziká?
• Dohliadajte na deti po celú dobu! Dospelý by mal byť prítomný vždy, keď sa deti hrajú.
• Na nafukovanie balónov používajte vzduchové pumpy. Nebuďte zlým príkladom tým, že si balóny vložíte do úst.
• Opatrne zlikvidujte obal. Nenechávajte voľne ležať kúsky plastu.
• Prečítajte si varovania skôr, ako umožníte deťom prístup k hračkám, a všetky označenia si odložte pre referenciu.

2. Domáce vonkajšie herné zariadenie
Vybavenie na vonkajšie hry predstavuje pre deti skvelú možnosť zábavy a je prospešné pre ich vývoj. Na európskom trhu je čoraz obľúbenejšie, ale s rozsiahlejším používaním sa spája aj zvýšené riziko. Môže byť ťažké správne ho namontovať, takže si vyhraďte čas, aby ste to urobili správne, a znovu všetko skontrolujte. Deti každého veku tieto výrobky zbožňujú, často sú však príliš veľké alebo príliš malé a niekedy je ťažké držať ich bokom. Je ťažké chrániť deti pred týmto rizikom, preto je dôležité zabezpečiť, aby bol neustále k dispozícii dozor dospelej osoby.

Na čo si dať pozor pri kúpe vybavenia na vonkajšie hry?
• Skontrolujte, či je určené na vnútorné alebo vonkajšie použitie, uistite sa, že je určené len na domáce použitie.
• Vyberajte hračky, ktoré vyhovujú schopnostiam a zručnostiam dieťaťa.
• Kupujte len vybavenie s označením CE (na hračke alebo jej obale), znamená to, že prešlo testami bezpečnosti EÚ.

Ako môžete znížiť riziká?
• Pozorne si prečítajte všetky varovania a dodržiavajte pokyny na použitie a montáž týchto výrobkov.
• Uistite sa, že deti používajúce vybavenie majú primeranú hmotnosť a výšku. Hračky, ktoré nie sú určené pre konkrétnu vekovú skupinu dieťaťa, môžu dieťaťu spôsobiť zranenie.
• Všetky bezpečnostné problémy s hračkou vždy nahláste výrobcovi alebo predajcovi. Tieto informácie sú veľmi užitočné pre všetkých.

3. Detské hniezda, nočné podvaly, spacáky
Hniezda pre bábätká, postieľky k posteli a spacie vaky sú pomerne novými a obľúbenými výrobkami, ktoré ponúkajú prenosné a flexibilné riešenia, aké tradičnejšie výrobky často neposkytujú. Vzhľadom na zraniteľnosť konečných používateľov – detí veľmi nízkeho veku – a na dôležitosť zaistenia bezpečných podmienok na spánok vyjadrili orgány dohľadu nad trhom záujem zamerať sa na tieto výrobky.

Na čo si dať pozor pri nákupe a používaní detských hniezd, nočných podvalov a spacákov?
• Osobitnú pozornosť venujte varovaniam, označeniam a pokynom.
• Pozrite sa na normy platné pre tieto výrobky a vykonajte vlastné bezpečnostné kontroly. Napríklad sťahovacie šnúrky by nemali byť dlhšie ako 220 mm. Využite meraciu pásku dobre!
• Skúste nakupovať v špecializovaných obchodoch, ak je to možné, ich zamestnanci budú mať lepšie postavenie, aby vám pomohli.

Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziká?

• Starostlivo sledujte kampane na stiahnutie z trhu. Ak vlastníte výrobok, ktorý sa sťahuje z obehu, okamžite ho prestaňte používať a riaďte sa pokynmi uvedenými v oznámení o stiahnutí z obehu.
• Dávajte pozor na plastové obaly a uchovávajte ich mimo dosahu detí.
• Starostlivo si prečítajte a dodržiavajte montážny návod vedľa podvalov a uistite sa, že sú správne pripevnené k posteli. Ak dieťa nechávate bez dozoru, skontrolujte, či je sklopná strana hore a či sú kolesá zablokované.
• Vždy majte na deti dozor, keď sú v detskom hniezde, a vyhýbajte sa ukladaniu detských hniezd do postele.

Kupujete detského hniezdo?


4. Káble
Predlžovacie káble sa využívajú na zapojenie rozličných elektrických spotrebičov vo vnútornom i vonkajšom prostredí, pokiaľ tam chýbajú alebo nie sú vhodne rozmiestnené pevné zásuvky. Používanie týchto káblov sa v posledných rokoch zvyšuje, keďže spotrebitelia používajú v domácnosti čoraz viac elektrických spotrebičov. S predlžovacími káblami sa však spája riziko súvisiace s prehriatím a so zásahom elektrickým prúdom.

Na čo si dať pozor pri kúpe káblov?
• Zaistite, aby boli k výrobku priložené bezpečnostné informácie, mali by byť vždy jasne zobrazené.
• Vždy skontrolujte obal a označenia na káblovom produkte a uistite sa, že je navrhnuté na to, na čo ho chcete používať. Budete ho používať vonku alebo vnútri? Uistite sa, že kupujete správny typ.
• Starostlivo skontrolujte samotný výrobok. Kúpte si ho iba vtedy, ak sa zdá, že je dobre vyrobený. Ak vonkajšok vyzerá, že je v dobrom stave, je pravdepodobné, že to platí pre interiér.
• Sú k výrobku pribalené podrobné informácie o výrobcovi? Podrobnosti o pôvode výrobku sú vždy upokojujúce.
• Skúste nakupovať v špecializovaných obchodoch, ak je to možné, ich zamestnanci budú mať lepšie postavenie, aby vám pomohli.

Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziká?
• Zaistite, aby bol výrobok schopný zvládnuť výkon elektrického prúdu, ktorým ho dodávate. Prehriatie môže spôsobiť roztavenie okolitých plastov a potenciálne vystavenie živých častí.
• Tieto výrobky nie sú hračky, zaistite, aby sa od nich deti držali ďalej.
• Vždy postupujte podľa pokynov. Správne používanie týchto produktov je nevyhnutné.

Pozor na používanie poškodených káblov:



5. Malé kuchynské vykurovacie zariadenia
Európski spotrebitelia v bežnom živote hojne využívajú malé kuchynské spotrebiče na ohrievanie. Tieto zariadenia nevyhnutne obsahujú aspoň niektoré časti, ktoré na svoje fungovanie vytvárajú vysoké teploty, a pokiaľ sa zariadenia nepoužívajú správne alebo sú chybné od výroby, môžu spôsobiť popáleniny, požiare či zásahy elektrickým prúdom.

Na čo si dať pozor pri kúpe a používaní malých kuchynských spotrebičov:
• Skontrolujte na obale, či neobsahuje bezpečnostné značenia a výstražné štítky, a dávajte na ne veľký pozor. Na výrobku by mali byť jasne uvedené bezpečnostné informácie.
• Ak výrobok vyzerá zvonku poškodený, pravdepodobne bude rovnaký aj vo vnútri. A čo nevidíte, pred tým sa nemôžete ubrániť.
• Skontrolujte, či výrobok obsahuje informácie o výrobcovi, či je dôležité, aby ste ich mali k dispozícii, ak narazíte na problém.
• Skúste nakupovať v špecializovaných obchodoch, ak je to možné, ich zamestnanci budú mať lepšie postavenie, aby vám pomohli.

Čo môžete urobiť, aby ste predišli nehode vďaka produktu, ktorý nespĺňa požiadavky?
• Nasleduj inštrukcie! Vždy sa uistite, že im rozumiete, riadne sa nimi riadite a spotrebiče používajte iba na určený účel.
• Spotrebič umiestnite mimo dosahu malých detí a mimo horľavých materiálov, ako sú záclony.
• Uvedomte si riziká aj pre väčšie deti - milujú pomoc v kuchyni, ale tieto spotrebiče sa môžu zahriať!

6. Nebezpečné kovy v klenotníctve
Počet bezpečnostných incidentov týkajúcich sa šperkov v posledných rokoch stúpa. Zo spomenutých výrobkov – šperkov – sa uvoľňovali vysoké množstvá nebezpečných kovov, čo viedlo k vážnym zraneniam a pre spotrebiteľov predstavovalo dlhodobé zdravotné riziká. Orgány dohľadu nad trhom preto určili šperky za prioritu na cielené bezpečnostné vyšetrovanie. Výrobky do tejto činnosti sa získavali výlučne online. Táto činnosť zameraná na určitý výrobok bola tiež praktickým príkladom spolupráce orgánov EÚ/EHP a Kanady. Orgány dohľadu nad trhom z EÚ/EHP a Kanady diskutovali o svojich metodikách výberu a testovania vzoriek, vymieňali si výsledky testov pri položkách šperky pre deti s cieľom zvýšiť efektívnosť postupu a identifikovať nebezpečné výrobky ponúkané na trhoch v EÚ a Kanade.

Zo 179 testovaných vzoriek 35 % nesplnilo minimálne jednu z požiadaviek zahrnutých do testovacieho plánu. Počet výrobkov v kategórii šperkov pre dospelých prekračujúcich limitné hodnoty stanovené nariadením REACH (54) bol výrazne vyšší než počet šperkov pre deti (13). 21 vzoriek obsahovalo alebo uvoľňovalo nadmerné množstvá nie jedného, ale hneď dvoch kovov a dve vzorky nespĺňali požiadavky týkajúce sa všetkých troch zisťovaných kovov. Približne 20 % z kategórie módnych šperkov, ktorých vzorky získali orgány dohľadu nad trhom v EÚ/EHP, mohlo byť prepravených do Kanady a to isté platí o opačnom smere. Tri výrobky boli vyhodnotené ako nebezpečné a na oboch stranách Atlantického oceánu boli prijaté opatrenia.

Na čo si dať pozor pri kúpe šperku?
• Každý tretí z produktov testovaných počas tejto činnosti obsahoval alebo uvoľňoval nadmerné množstvo nebezpečných kovov, na nákup šperkov preto buďte obzvlášť opatrní.
• Podľa článku 33 nariadenia REACH ((ES) 1907/2006), na otázky spotrebiteľov týkajúce sa prítomnosti látky vzbudzujúcej veľmi veľké obavy v klenotníctve, je potrebné odpovedať do 45 dní. Využite svoje právo vedieť a dvakrát si skontrolujte, čo kupujete.

Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziká?
• Sledujte deti. Olovo má sladkú chuť, čo ich môže povzbudiť, aby si do úst vkladali šperky. Ak dieťa prehltne šperk, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.
• Prestaňte nosiť šperky, ak spôsobujú alergickú reakciu. Ak sa u vás prejavia alergické príznaky, okamžite prestaňte nosiť šperky a vyhľadajte lekársku pomoc.
• Nenoste šperky, keď spíte. Šperky, ktoré uvoľňujú nadbytočný nikel a prichádzajú do dlhodobého kontaktu s pokožkou, môžu zvýšiť zdravotné riziká pre spotrebiteľov. Menšie šperky môžete náhodne prehltnúť, keď spíte.

7. Autosedačky
Detské autosedačky zvyšujú bezpečnosť detí počas cestovania v automobile. Počet detí zabitých pri dopravných nehodách sa vďaka povinnému používaniu detských autosedačiek v EÚ v priebehu rokov výrazne znížil. Napriek tomuto zlepšujúcemu sa trendu sú dopravné nehody stále najčastejšou príčinou úmrtí detí, preto sa orgány dohľadu nad trhom rozhodli sústrediť v programe CASP 2020 aj na túto kategóriu výrobkov.

Na čo si dať pozor pri kúpe detskej autosedačky?
• Vždy skontrolujte obal a označenia. Uistite sa, že rozumiete pokynom a označeniam výrobku a že sú bezpečnostné informácie jasne zobrazené.
• Zoznámte sa s príslušnými bezpečnostnými predpismi. Sedadlá typu R129 musia spĺňať prísnejšie požiadavky ako sedadlá typu R44. Toto môže byť dôležité vziať do úvahy pri nákupe.
• Skúste nakupovať v špecializovaných obchodoch, ak je to možné, ich zamestnanci budú mať lepšie postavenie, aby vám pomohli.

Pri kúpe a používaní autosedačky postupujte uvážlivo


Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziká?
• Vždy sa riaďte pokynmi, obzvlášť dôležité je, aby rodičia alebo opatrovatelia venovali veľkú pozornosť montážnym pokynom a dôsledne ich dodržiavali. Ak pokyny nie sú jasné, je najlepšie vrátiť sa k výrobcovi, dovozcovi alebo špecializovanému obchodu, kde bol výrobok zakúpený, aby ste sa presvedčili, že je sedačka správne namontovaná a deti sú správne preškolené.
• Zaistite, aby mala sedačka správnu veľkosť pre dieťa aj pre vozidlo, do ktorého bude namontovaná.
• Prepravujte svoje deti v protismere jazdy tak dlho, ako je to možné, kým nedosiahnu najväčšiu hmotnosť alebo výšku povolenú v pokynoch. Cestovanie v tejto polohe môže byť pre menšie deti bezpečnejšie, pretože sedadlo absorbuje viac nárazovej energie a chráni hlavu, krk a chrbticu.

Cieľom projektu koordinovaných činností týkajúcich sa bezpečnosti výrobkov (CASP) je zaručiť bezpečný jednotný trh tým, že sa orgánom dohľadu nad trhom (MSA) z Európskej únie (EÚ) aj Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) poskytnú potrebné nástroje na spoločné testovanie výrobkov umiestnených na jednotný trh, na stanovenie ich rizík a na vypracovanie spoločných stanovísk a postupov. Okrem toho sa CASP zameriava na uľahčovanie diskusií a nadviazanie zmysluplnej výmeny názorov s cieľom vyvíjať spoločné prístupy, metodiky, praktické nástroje a usmernenia. Orgány dohľadu nad trhom sa zapájajú do projektov CASP na dobrovoľnom základe podľa svojich oblastí osobitného záujmu. Projekty sa vykonávajú každý rok a pozostávajú z rozličných druhov činností, ktoré sa môžu združiť ako činnosti zamerané na určitý výrobok (PSA) alebo ako horizontálne činnosti (HA). Úlohy vykonávané v rámci týchto dvoch odlišných druhov činností sa výrazne líšia. Cieľom všetkých činností je však posilniť spoluprácu medzi orgánmi dohľadu nad trhom, sprístupňovať poznatky a poskytnúť diskusné fórum s cieľom ďalej harmonizovať spoločné prístupy orgánov dohľadu nad trhom.