Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Celkovým víťazom Fest Anča 2022 sa stal nemecký film od Malte Steina

Ilustračné foto Foto: TASR

Jubilejný 15. ročník podujatia ponúkol selekciu krátkych animovaných filmov aj výber celovečerných snímok, ktorých ústrednou témou je reprezentácia žien v animácii.

Žilina 3. júla (TASR) - Krátky animovaný film o mužovi, ktorého prenasleduje malá vec a nedá mu pokoj, získal hlavné ocenenie na 15. ročníku medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča. Nemecká snímka Thing od režiséra Malte Steina uspela v hodnotení medzinárodnej poroty, víťazov vyhlásili v sobotu (2. 7.) v Žiline. TASR o tom informoval programový dramaturg festivalu Jakub Spevák.

"Medzinárodnú porotu tento rok presvedčili najmä študentské filmy, ktoré nahliadajú na svet s citom, humorom i nadhľadom," skonštatoval Spevák.

Nemecká snímka Thing sa stala celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film. Rozpráva krátky príbeh o mužovi, ktorého prenasleduje malá "vec" a nedá mu pokoj. Režisér filmu nie je pre divákov Fest Anče žiadnym nováčikom, jeho snímky sú súčasťou oficiálneho výberu festivalu už niekoľko rokov.

"Porota v zložení Mihai Mitrica, Saša Bach a minuloročná výherkyňa ocenenia Anča Award za najlepší animovaný film Sarina Nihei vyzdvihla, že aj ich tento krátky film dohnal až na hranu a vec im vskutku nahnala hrôzu," priblížil Spevák.

Jubilejný 15. ročník podujatia ponúkol selekciu krátkych animovaných filmov aj výber celovečerných snímok, ktorých ústrednou témou je reprezentácia žien v animácii. Téma ženy sa odzrkadlila aj v sprievodnom programe. Na festival sa tohto roku prihlásilo viac ako 1250 filmov zo 68 krajín sveta.

Dejiskom Fest Anče bola Nová synagóga a kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie. Festivalový program sa konal aj v Mestskom divadle Žilina či Bábkovom divadle.