Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cenu Arnošta Lustiga za odvahu a ľudskosť získal psychiater C. Höschl

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Cyril Höschl bol viac než 30 rokov riaditeľom Psychiatrického centra v Prahe, ktoré sa transformovalo na Národný ústav duševného zdravia.

Praha 3. mája (TASR) - Novým laureátom Ceny Arnošta Lustiga sa stal český psychiater, popularizátor vedy a vysokoškolský pedagóg Cyril Höschl. Podľa výboru, ktorý cenu udeľuje, napĺňa všetky štyri stanovené kritériá - odvahu, statočnosť, ľudskosť a spravodlivosť, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na výbere oceneného sa jednohlasne zhodol 15-členný výbor. Odvahu a statočnosť preukázal najmä počas komunistického režimu, keď pomáhal disidentom po roku 1968. "Keď boli stíhaní, tak ich pod fingovanými diagnózami posielal na psychiatrické oddelenie, aby sa vyhli stíhaniu ŠtB," uviedol vo vysielaní ČT24 predseda výboru Jan Pirk.

Ľudskosť podľa neho napĺňa každodennou prácou s psychiatrickými pacientmi a spravodlivosť je daná jeho prístupom k pomoci pre všetkých pacientov bez rozdielu.

Ocenenie mu udelili aj za odbornú činnosť a významnú zásluhu na rozvoji psychiatrie v Česku. Cyril Höschl bol viac než 30 rokov riaditeľom Psychiatrického centra v Prahe, ktoré sa transformovalo na Národný ústav duševného zdravia. Sedem rokov pôsobil ako profesor aj na Lekárskej fakulte Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Höschl cenu prevzal z rúk pražského primátora Bohuslava Svobodu. V prejave zdôraznil, že Česko v súčasnosti čelí výzvam ako sú výrazná polarizácia a rýchle šírenie negatívnych správ, čo vytvára názorové bubliny. Dodal, že sa to netýka len českej spoločnosti, ale aj Slovenska, Francúzska, Británie či Spojených štátov. Práve tu vidí priestor na uplatňovanie vlastností, za ktoré cenu dostal. "Nemôžeme dopustiť, aby otvorená spoločnosť spadla opäť do náruče nejakému totalitnému režimu. Boj o slobodu je nikdy nekončiaca úloha," dodal laureát.

Podľa prezidenta Česko-izraelskej obchodnej komory Pavla Smutného sa cena Arnošta Lustiga stala akousi neformálnou morálnou cenou. Pripomenul, že prvými laureátmi boli hrdinovia z 2. svetovej vojny. Dnes sa však snažia vyberať osoby zo súčasnosti.

Cenu v roku 2011 založila Česko-izraelská zmiešaná obchodná komora v rámci podpory odkazu Arnošta Lustiga, spisovateľa a významného predstaviteľa českého spoločenského života. Lustig strávil určitý čas v terezínskom ghette a tiež v koncentračných táboroch Auschwitz a Buchenwald. Podľa zakladateľov sa zaslúžil o udržanie a rozvoj spoločenských hodnôt, akými sú najmä odvaha a statočnosť, ľudskosť a spravodlivosť.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)