Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Magazín

Ceny Grammy sú rozdané: Ktorí hudobníci si odniesli ocenenia?

Na snímke podobizeň hudobnej ceny Grammy pred začiatkom 66. ročníka odovzdávania cien Grammy v Los Angeles v nedeľu 4. februára 2024. Foto: TASR/AP

Album Midnights od Taylor Swiftovej získal ocenenie za najlepší vokálny popový album.

Los Angeles 5. februára (TASR) - Hudobné ocenenie Grammy za najlepšiu pieseň roka získala v nedeľu v Los Angeles americká speváčka Billie Eilish so skladbou "What Was I Made For?" známou z filmu Barbie. Rekordnú štvrtú cenu za najlepší album si pripísala speváčka Taylor Swiftová. TASR prevzala správu z agentúr AFP a AP.

Album Midnights od Taylor Swiftovej získal aj ocenenie za najlepší vokálny popový album. Viac cien Grammy za najlepší album roka ako Taylor Swiftová nezískal dosiaľ žiadny umelec. Speváčka v priebehu galavečera divákom oznámila, že v apríli vydá nový album s názvom The Tortured Poets Department.
Speváčka Taylor Swiftová pózuje s Cenou Grammy za najlepší album na slávnostnom odovzdávaní hudobných cien Grammy v Los Angeles 4. februára 2024.
Foto: TASR/AP

Svoju prvú cenu Grammy získala na ceremónii v Los Angeles americká speváčka Miley Cyrusová. So skladbou Flowers si odniesla ocenenie za najlepší sólový popový výkon. S tou istou skladbou vyhrala aj v kategórii nahrávka roka. Americká speváčka SZA s najviac nomináciami získala cenu za najlepšiu R&B skladbu (Snooze). Z deviatich nominácii si SZA napokon odniesla tri gramofóniky.

Billie Eilish pri preberaní ceny za najlepšiu pieseň roka poďakovala režisérke filmu Barbie Grete Gerwigovej za "najlepší film roka". Ocenenie získala aj v kategórii najlepšia pieseň pre film, televíziu alebo iné vizuálne médiá.
Speváčka Billie Eilish pózuje s Cenou Grammy za najlepšiu skladbu roka na sálávnostnom odovzdávaní cien Grammy v Los Angeles 4. februára 2024.
Foto: TASR/AP

Cenu v kategórii najlepší nováčik získala tento rok speváčka Victoria Monetová, ktorá si odniesla celkovo tri gramofóniky – okrem iného aj za najlepší R&B album (Jaguar II).

Najviac ocenení Grammy získala tentoraz speváčka a skladateľka Phoebe Bridgersová z rockovej kapely boygenius. Celkovo zvíťazila v štyroch kategóriách, z toho v troch spolu so svojou kapelou. Členky boygenius získali cenu napríklad za najlepší album alternatívnej hudby (The Record) či ako skladateľky aj za najlepšiu rockovú skladbu (Not Strong Enough).

Tri gramofóniky získal tiež americký raper Killer Mike, ktorý zvíťazil napríklad v kategóriách najlepší rapový album (Michael) a najlepšia rapová skladba (Scientists & Enginners).

Ceny Grammy, ktoré majú podobu zlatého gramofónu na čiernej podkladovej doske, udeľuje od roku 1959 americká Národná akadémia hudobného umenia a vied (NARAS) za výnimočné úspechy v hudobnom priemysle. Pôvodne sa ocenenie nazývalo Gramophone Awards. Patrí k najvýznamnejším hudobným oceneniam na svete a považuje sa za ekvivalent filmových Oscarov.

Moderátorom 66. ročníka odovzdávania cien Grammy bol opätovne komik Trevor Noah.