Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Cenu Imra Weinera-Kráľa za rok 2022 získal fotograf a kameraman Kollár

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Kollár pri príležitosti udelenia Ceny IWK predstavuje v Galérii Francúzskeho inštitútu na Slovensku výstavu s výberom svojich fotografií zo série "Provisional Arrangement/Prechodné usporiadanie".

Bratislava 31. októbra (TASR) – Slovenský fotograf a kameraman Martin Kollár sa stal laureátom Ceny Imra Weinera-Kráľa (IWK). Ocenenie získal za dlhoročné umelecké aktivity a spolupráce vo Francúzsku v oblasti fotografie. TASR o tom informovala Daniela Gálová z Francúzskeho inštitútu na Slovensku.

Cenu IWK udeľuje od roku 2014 Spolok priateľov Imra Weinera-Kráľa v spolupráci s Francúzskym inštitútom na Slovensku a Asociáciou teoretikov, kritikov a historikov výtvarného umenia osobnostiam, ktoré rozvíjajú kultúrny dialóg medzi oboma krajinami.

Kollár pri príležitosti udelenia Ceny IWK predstavuje v Galérii Francúzskeho inštitútu na Slovensku výstavu s výberom svojich fotografií zo série "Provisional Arrangement/Prechodné usporiadanie". "Zaoberá sa situáciami, ktoré obsahujú prvok neistoty a tajomstva. Ide o fotografický záznam/portrét zachytávajúci rozpad trvalosti na dočasné a provizórne momenty v čase a priestore," uviedol k projektu Kollár. "Séria získala v roku 2016 Cenu Múzea Elysée v Lausanne, kde bola i vystavená. Na Slovensku má táto výstava premiéru," dodala Gálová k podujatiu zaradenému do programu Mesiaca fotografie 2022.

Výstava potrvá do 28. novembra. Vstup je voľný.

Martin Kollár (1971) sa narodil v Žiline. Vyštudoval kameru na Filmovej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Od získania diplomu pracuje ako nezávislý fotograf a kameraman. Získal viacero štipendií a ocenení, patrí medzi ne Cena Elysée či Cena Oscara Barnacka. Kollárova tvorba je prezentovaná po celom svete, napríklad v Brooklyn Museum, v Slovenskej národnej galérii (SNG), Martin-Gropius-Bau v Berlíne, v Múzeu umenia v Tel Avive či v Múzeu Elysée v Lausanne. Ako kameraman sa podieľal na viacerých filmoch. Sú nimi napríklad Cenzorka (2021), Koza (2015), Sametový teroristi (2013), História varenia (2009) či 66 sezón (2003). Režisérsky debutoval celovečerným filmom 5. október (2016).