Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Magazín

Cenu Princeznej astúrskej za spoločenské vedy získala Francúzka

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Carrre d’Encausse (93) pochádza z gruzínskej aristokratickej rodiny a ako historička sa špecializuje na Rusko.

Madrid 10. mája (TASR) - Francúzska historička a politologička Hélne Carrre d’Encausse získala v stredu Cenu Princeznej astúrskej za spoločenské vedy. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránke televízie RTVE.

"Hélne Carrre d'Encausse je jednou z najžiarivejších, najoriginálnejších a najvýznačnejších osobností francúzskej historiografie a súčasného európskeho myslenia," uviedla porota vo vyhlásení.

Carrre d’Encausse (93) pochádza z gruzínskej aristokratickej rodiny a ako historička sa špecializuje na Rusko. V knihe z roku 1978 predpovedala pád Sovietskeho zväzu, uviedla nadácia Princeznej astúrskej. Carrre d’Encausse takisto napísala životopisy viacerých osobností vrátane rodu Romanovcov, Lenina či Stalina.

Porota zdôraznila, že jej dielo predstavuje významný prínos k poznaniu Sovietskeho zväzu a Ruska, ktoré sú dôležité na porozumenie súčasného sveta. Ako poslankyňa Európskeho parlamentu (1994-1999) sa zaoberala najmä vzťahmi EÚ s Ruskom.

Táto historička je od roku 1990 členkou Francúzskej akadémie a má tri deti. Jej syn, spisovateľ Emmanuel Carrére, získal v roku 2021 Cenu Princeznej astúrskej za literatúru.

Cena Princeznej astúrskej, ktorú sprevádza finančná prémia 50.000 eur, je jedným z ôsmich výročných ocenení pomenovaných po španielskej korunnej princeznej Leonor a udeľuje sa za výborné výsledky v umení, vede a športe.