Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Ceny Anděl potvrdili, že na českej hudobnej scéne dominuje Morava

Na archívnej snímke zo 14. mája 2014 cena Anděl. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Anděla v kategórii skupina roka získala štvorica, ktorá si hovorí Mirai. V poradí tretí album Maneki Neko vydali v novembri 2021.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Pražský Veletržní palác bol v stredu večer (27. 4.) miestom galavečera 31. ročníka odovzdávania výročných cien Českej hudobnej akadémie Anděl 2021. Vyhlásenie výsledkov potvrdilo, že na českej hudobnej scéne dominuje severná Morava, keď jej interpreti získali päť zo siedmich sošiek v hlavných kategóriách.

V septembri 2021 vyšiel album Dýchej od Davida Stypku a skupiny Bandjeez. Líder skupiny Stypka zomrel 10. januára 2021, rozpracovaný album dokončili spevákovi spoluhráči a priatelia s producentom Martinom Ledvinom. Album získal tri sošky v kategórii album roka, skladba roka a Davidovi aj ocenenie najlepší sólový interpret.

Ocenenie sólová interpretka získala speváčka Ewa Farna za album Umami. Navyše, v novembri 2021 vyhrala anketu Český slavík 21 v kategórii speváčok. Tento album vyšiel v novembri 2021, je piatou štúdiovkou speváčky, pilotným singlom bola skladba Tělo.

Som šťastná, veľmi som si to priala, akurát som si nič nepripravila a nepoďakovala som sa úplne všetkým, ktorým by som poďakovať chcela a mala. Ja sa vždy usmievam ako banán na tvári, že je to super, ak to niekto ocenil, čo mám za tých pár sekúnd povedať. V tom momente som v takom strese a zaleje ma vlna vďačnosti. Som rada, že som si to mohla užiť tu v pohodlnom kresle a sledovať celý prenos,“ povedala pre TASR Farna.

Anděla v kategórii skupina roka získala štvorica, ktorá si hovorí Mirai. V poradí tretí album Maneki Neko vydali v novembri 2021. Podobne ako Farna aj Mirai získali zlatého slávika v kategórii skupiny.

Sme veľmi radi, pretože tá cena je krásnym výrazom akadémie, signál voči kapele, že to dáva zmysel, aj keď to nikto nerobí pre túto cenu. Vždy nás to trocha stmelí, poteší. Je to motivácia, ako fungovať ďalej. Je to prosto krásne, tri albumy, tri sošky Anděla. Žijeme si svoj sen, je to krásna krasojazda, dve takmer vypredané 02 Arény, máme sa fajn a snáď to bude ešte chvíľku trvať. Tých cien je dosť, ale stále si ich veľmi vážime, pretože prichádzajú noví, mladí interpreti, človek sa nezbaví dojmu, že už teraz prichádza tá chvíľa, že už je out, že už je trocha starý. Je nám tridsať, prichádzajú osemnásťroční, ale stále si myslím, že držíme krok a že sa ešte cítime ako tá mladá krv, ktorá ukazuje trendy,“ uviedol pre TASR líder kapely Mirai Navrátil.