Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Česi si na vianočné darčeky požičali viac než 10 miliárd korún

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Turanovič

Z prieskumu úverových spoločností vyplýva, že o pôžičke na darčeky uvažoval každý ôsmy Čech.

Praha 30. decembra (TASR) - Česi si podľa prvých odhadov požičali na Vianoce viac než v minulom roku. Česká leasingová a finanční asociace predpokladá, že suma prekoná 10 miliárd Kč (364,37 milióna eur) z roku 2012. Presné čísla za tento rok budú k dispozícii v polovici januára. Už teraz je ale jasné, že viacerí dlžníci budú mať problém so splácaním a ocitnú sa v pasci, ktorá sa môže skončiť exekúciou. Informoval o tom server E15.cz.

Z prieskumu úverových spoločností vyplýva, že o pôžičke na darčeky uvažoval každý ôsmy Čech. Ľudia sa navyše zadlžovali aj pre novembrové oslabenie koruny. "Mnohí spotrebitelia očakávajú mierny rast cien dovážaného tovaru, ale aj služieb, a preto siahajú po úvere, aby nakúpili ešte za staré ceny," povedal Jiří Pulz, generálny tajomník Českej leasingovej a finančnej asociácie.

Najviac si ľudia na splátky kupovali domáce spotrebiče a elektroniku. Našli sa však aj nie príliš tradičné vianočné pôžičky, ako napríklad úvery na rekonštrukciu kúpeľne. V posledných rokoch sa ale zvyšuje aj počet tých, ktorí dlhy nedokážu splácať.

Do problémov so splácaním sa dostáva zhruba každý desiaty človek. Podmienky poskytovania pôžičiek preto sprísňuje aj nový občiansky zákonník. Ten napríklad zvýši práva ľudí, ktorí sa stali obeťou úžerníkov. Celkové postavenie dlžníkov už v priebehu roka zlepšila novela zákona o spotrebiteľských úveroch. Bez sankcií môžu do 14 dní odstúpiť od zmluvy. Zákon okrem toho zakazuje napríklad aj využívať zmenky alebo dohodovať úver prostredníctvom drahých telefónnych liniek.