Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Magazín

Kapela Mirai vydala album s ďalším japonským názvom Tomodachi

Na archívnej snímke skupina Mirai. Foto: TASR Bohdan Kopčák

Nový album ponúka dvanásť piesní - Easy, Kdyby příliš času zbývalo, Julie, Nespíš, 69 problémů, Sdílení, Summer love, All night long, Promiň, Čas rány zahojí ft. Majk Spirit, Dopis, A ty víš.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Tomodachi je názov nového, v poradí štvrtého albumu českej skupiny Mirai, ktorý štvorica muzikantov z Frýdku-Místku vydáva v týchto dňoch. Zavŕšila ním úspešné desaťročné účinkovanie na hudobnej scéne.

Nový album ponúka dvanásť piesní - Easy, Kdyby příliš času zbývalo, Julie, Nespíš, 69 problémů, Sdílení, Summer love, All night long, Promiň, Čas rány zahojí ft. Majk Spirit, Dopis, A ty víš.

"Naša štvrtá štúdiová platňa sa volá Tomodachi, čo po japonsky znamená kamoši. Pomenoval som ju tak, pretože nepovažujem za samozrejmosť, že po desiatich rokoch sme stále kamoši a nielen kolegovia z kapely. Máme také pekné obdobie, máme sa radi, každý v kapele pozná svoju úlohu, je nám fajn a ideme na pozitívnej vlne, takže preto Tomodachi," uviedol pre TASR Mirai Navrátil. "Ono všetky tie japonské názvy stále zachytávajú štádium kapely, v ktorom sa nachádzame. Na začiatku to bola Konnichiwa, náš debut, potom to bolo Arigató, teda ďakujem, potom Maneki Neko, mačička, ktorá nám prináša šťastie, a teraz je tu Tomodachi," dodal.

Súčasne s albumom vychádza singel s názvom Easy. O videoklip k novinke sa postaral opäť Ondřej Kudyn, ktorý klip postavil na záberoch z detstva všetkých členov kapely. "Množstvo kaziet z Japonska premazal nechtiac ešte počas života môj dedko, niečo sa stratilo a vyhodilo pri sťahovaní. A tak je malý zázrak, že sme našli pár pokladov. Nakoniec ale toho materiálu bolo toľko, takže kopec sa tam určite nedostane," doplnil Mirai.

Kapela Mirai je na scéne od roku 2014, jej lídrom, spevákom a gitaristom je Mirai Navrátil. Na svojom konte majú dnes štyri vydané albumy, v októbri 2017 vyšiel debutový Konnichiwa (Dobrý deň), v závere septembra 2019 druhý Arigató (Ďakujem), v novembri 2021 tretí Maneki Neko a v apríli 2024 nový album Tomodachi. V ankete Český slávik boli za rok 2017 objavom roka, za rok 2021 v skupinách získali prvé miesto, za roky 2022 aj 2023 obsadili druhú pozíciu. Za rok 2021 získali cenu Anděl ako skupina roka, podobne aj za rok 2019, v roku 2017 boli objavom roka.