Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 7. január 2026Meniny má Bohuslava
< sekcia Magazín

Českí slávici si pochvaľujú rok 2025

Na archívnej snímke speváčka Ewa Farna. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Zlatými sa stali Ewa Farna, Václav Noid Bárta a skupina Kabát.

Bratislava 6. januára (TASR) - Česká hudobná verejnosť spoznala v závere novembra minulého roka držiteľov ocenenia Český slavík 2025, bol to už 63. ročník tejto stále populárnej ankety od jej vzniku v roku 1962 a 27. večer samostatnej českej ankety.

Zlatými sa stali Ewa Farna, Václav Noid Bárta a skupina Kabát. V kategórii speváčky získala zlatého slávika Ewa Farna, ktorá tak obhájila prvenstvo z predchádzajúcich dvoch ročníkov. Je to jej štvrtý zlatý slávik. Navyše získala aj titul absolútny slávik.

„Rok 2025 bol intenzívny, pracovne veľmi úspešný a poučný, veľmi prekvapivý, k tomu Dua Lipa a podobné príbehy (Dua Lipa bola hosťom Ewy Farnej na dvoch pražských koncertoch v máji 2025, pozn. TASR). Veľa ma naučil ten rok, veľa z neho si vezmem do toho nového,” povedala zlatá slávica pre TASR.

Monika Absolonová získala tretíkrát po sebe bronzového slávika. „Vlastne bol krásny, vydala som album Láska, ktorý sa stal zlatým. Získala som Cenu Thálie za postavu Judy v rovnomennej inscenácii, tretieho bronzového slávika, takže krásny. Pochopiteľne, nebolo to vždy ideálne, ale pracovne bol prekrásny,” hovorí speváčka.

Prekvapením bolo prvé miesto Václava Noida Bártu v kategórii speváci. Po bronzovej pozícii pred rokom je to jeho prvé zlato. „Rok 2025 bol úžasný, mali sme 70 koncertov s kapelou Dymytry, s mojou kapelou BekBek Clan mám tiež 70 koncertov. Na festivaloch nás videlo veľa - veľa ľudí, takže sme si to fakt vypracovali, vycestovali osobne, máme za sebou viaceré klipy, máme za sebou nádherné veci. Som vďačný za ľudí, ktorých mám okolo seba, spolupracovníci, kamaráti a moja rodina. Je to naozaj nádherné, je potrebné si to vážiť a nebrať to automaticky,” uviedol pre TASR zlatý spevák.

Po štyroch zlatých slávikoch po sebe získal Marek Ztracený striebornú sošku. „Rok 2025 bol nádherný, pretože som sa vrátil po dvoch rokoch na pódiá a fanúšikovia na mňa nezabudli. Odohrali sme najväčšie turné, aké tu bolo, emócie na ňom boli také veľké, že som ich plný aj na rok 2026 a keby náhodou, tak aj na rok 2027,” konštatuje spevák.