Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Magazín

Českí vedci objavili v Muránskej planine dva nové druhy chrobákov

V Národnom parku Muránska planina objavili dva nové druhy hmyzu, ktoré pravdepodobne nežijú nikde inde na svete. Výskum v Národnom parku Muránska planina robil entomológ Stanislav Benedikt s kolektívom. Podľa prísne dohodnutých pravidiel skúmali hmyz v Muránskej planine od roku 2002 do roku 2010. Dnes dostali na správe Národného parku podrobnú správu od českých kolegov, ktorá potvrdzuje, že tam majú pravdepodobne dva nové endemické druhy. Tieto chrobáky sú viazané len na prírodu nášho národného parku. Foto: TASR/Ján Siman

Výskum v Národnom parku Muránska planina robil entomológ Stanislav Benedikt s kolektívom.

Revúca 11. apríla (TASR) - V Národnom parku Muránska planina objavili dva nové druhy hmyzu, ktoré pravdepodobne nežijú nikde inde na svete.

Pre TASR to potvrdil zoológ správy Národného parku Jerguš Tesák, ktorý informáciu získal od českých vedcov. Výskum pod dohľadom Štátnej ochrany prírody priniesol objavy po ôsmich rokoch.

Výskum v Národnom parku Muránska planina robil entomológ Stanislav Benedikt s kolektívom. Podľa prísne dohodnutých pravidiel skúmali hmyz v Muránskej planine od roku 2002 do roku 2010.

"Dnes som dostal správu od českých kolegov, ktorá potvrdzuje, že tu máme pravdepodobne dva nové endemické druhy. Tieto chrobáky sú viazané len na prírodu nášho národného parku. Nás takáto informácia veľmi teší, no jedným dychom musím povedať, že to môže byť pre nás aj dvojsečná zbraň. Výskum musí mať veľmi prísne pravidlá a nemôžeme ho povoliť každému, aby sme neregulovanou snahou neprišli aj o tie druhy, ktoré poznáme. Strážcovia Národného parku takéto aktivity pozorne monitorujú a výskum bez povolenia by bol trestným činom. Na druhej strane my na správe na takýto rozsiahly výskum nemáme ani čas, ani ľudí, takže ak je spolupráca koordinovaná, môže byť prospešná pre obe strany," povedal Tesák.

Českí entomológovia našli dva druhy chrobákov. Jeden z nich je z čeľade liskavkovitých. Do tej istej čeľade patrí mnoho známych druhov, no azda najznámejšia je pásavka zemiaková.

"Liskavkovité sú svojim vzhľadom typickým predstaviteľom chrobákov s pekne zafarbenými krovkami a sú menšieho vzrastu. Pre lepšiu predstavivosť by som mohol spomenúť lienku, no kým tento druh je v hmyzej ríši predátorom a loví vošky, liskavkovité sú fytofágy. To znamená, že sú to vegetariáni, ktorí sa pri obžive špecializujú na jednotlivé listy. Rozdiely medzi jednotlivými druhmi bývajú zreteľné na prvý pohľad. Farba kroviek má veľkú rozmanitosť. Je však dosť aj takých druhov, ktoré rozpoznajú špecialisti iba pod mikroskopom. Dva odlišné druhy sa môžu líšiť napríklad len v detailoch niektorých častí orgánov či končatín," dodal zoológ Muránskej planiny.