Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Česko-slovenská rivalita sa preniesla aj do kuchyne

Foto: kuchynalidla.sk

Slovenský šéfkuchár Ihnačák už ako 23 ročný obsluhoval v pražskej reštaurácii osobnosti ako Karel Gott, Sean Connery či Calvin Klein.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Na Slovensku a v Českej republike sa predstavil nový kulinársky koncept. Každý týždeň dvaja šéfkuchári, Slovák Marcel Ihnačák a Čech Roman Paulus, predstavia v gastronomickom súboji svoje vlastné recepty, ktorých bude spájať jedna ingrediencia.

Myšlienka na vytvorenie takéhoto projektu vznikla na základe prieskumu. Podľa jeho výsledkov viac ako tri štvrtiny Slovákov a Čechov najčastejšie varia doma. Cieľom projektu je ukázať, ako variť chutne, jednoducho, zdravo a pritom čo najlacnejšie.

Obaja vybraní šéfkuchári majú bohaté skúsenosti s gastronómiou. Paulus pôsobil napríklad v Londýne alebo na zaoceánskej lodi Queeen Elisabeth II a absolvoval viacero stáží a školení po celom svete. „Najlepšie sa varí z čerstvých surovín a dnes to naozaj nie je problém, všetko dostanete kúpiť čerstvé. Ja som za to – nakúpiť a hneď uvariť. Jedálny lístok by sme mali prispôsobiť zrýchlenému životnému štýlu – takže variť ľahšie, zdravie a rýchlejšie,“ priblížil Paulus.

Slovenský šéfkuchár Ihnačák už ako 23 ročný obsluhoval v pražskej reštaurácii osobnosti ako Karel Gott, Sean Connery či Calvin Klein. Dva roky pôsobil aj v reštaurácii Jamieho Olivera. „Ja som mal šťastie na dobrých učiteľov. Jedným z nich bol aj Jamie Oliver, ktorý ma naučil variť s radosťou. To je pri varení veľmi dôležité, pretože variť s radosťou je krajšie ako variť z povinnosti. Moje recepty nebudú príliš prekombinované, skôr budú zahŕňať len zopár ingrediencií, ktoré budú hlavne zdravé a skôr zeleninové,“ objasnil Ihnačák.

V rámci projektu budú môcť záujemcovia na webovej stránke www.kuchynalidla.sk nájsť každý týždeň dva nové recepty, ktoré budú tematicky ladené k jednej surovine. Novovytvorená stránka bude obsahovať videá, rady a triky na spracovanie a prípravu jedál v kuchyni.