Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Československá anketa Zlatý slávik trvala tridsať rokov

Spevák Karel Gott, foto z archívu. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Celkom devätnásť mien spevákov, speváčok a skupín je zapísaných pri zlatom slávikovi v jeho tridsaťročnej československej histórii.

Bratislava 23. júla (TASR) – Rovných tridsať rokov sa dožila československá anketa interpretov populárnej hudby Zlatý slávik. Vznikla v pražskej redakcii týždenníka Mladý svět v závere leta roku 1962. S nápadom na anketu prišiel Ladislav Smoljak, v tej dobe člen redakčného tímu. Mala byť meradlom popularity spevákov populárnej hudby a začiatkov éry bigbítu, ktorá od začiatku 60. rokov zaznamenala značný rozmach. Aj cenu vymyslel Smoljak, stala sa ňou púťová píšťalka, ktorá sa kupovala deťom, a hovorilo sa jej slávik.

Od myšlienky k realizácii prvého ročníka to ešte pár dní trvalo. Až na začiatku decembra zverejnil Mladý svět výzvu, aby čitatelia hlasovali o najlepšieho speváka aj speváčku a najlepšiu pesničku roka 1962. Aj preto prišlo iba 797 hlasovacích lístkov v kategórii spoločnej pre spevákov aj speváčky. Od roku 1964 sa hlasovalo v dvoch kategóriách spevákov a speváčok. Za rok 1970 to bola opäť iba jedna spoločná kategória, aby ocenenie nedostala Marta Kubišová. Od roku 1977 pribudla aj kategória skupiny. Najviac hlasovacích lístkov - 124.494 - prišlo za rok 1986.

Celkom devätnásť mien spevákov, speváčok a skupín je zapísaných pri zlatom slávikovi v jeho tridsaťročnej československej histórii. Najviac ich získal Karel Gott, bolo ich 22, troch získal Dalibor Janda, dvoch Waldemar Matuška, po jednom Miroslav Žbirka (za rok 1982), Peter Nagy (za rok 1985) a Pavol Habera (za rok 1991).

U speváčok bola najúspešnejšou Hana Zagorová, získala deväť slávikov po sebe, päť získala Naďa Urbánková, po troch slávikoch získali Marta Kubišová, Eva Pilarová, Petra Janů a Iveta Bartošová, jeden patrí Helene Vondráčkovej.

V kategórii skupiny je najúspešnejšou skupina Elán, ktorá vyhrala štyrikrát po sebe, troch zlatých slávikov získala skupina Team, rovnako troch Olympic, po dvoch Katapult a Skupina Ladislava Štaidla, jedného skupina Citron.

Na archívnej snímke spevák Jožo Ráž zo skupiny Elán.
Foto: TASR Jakub Kotian


Prvou slovenskou speváčkou v ankete bola za rok 1964 Helena Blehárová na deviatom mieste, ktorá spievala s Orchestrom Gustava Broma, v prvej desiatke bola aj ďalšie štyri roky. Za rok 1978 bola Marika Gombitová na štvrtom mieste, potom trikrát druhá, dvakrát tretia, v prvej desiatke nepretržite až do roku 1989. Prvým slovenským spevákom bol Pavol Hammel, za rok 1971 na siedmom mieste, v prvej desiatke bodoval ešte dvakrát. Prvou skupinou bol Modus, za rok 1977 na siedmom mieste, rok nato bol tretí a ďalší rok šiesty.

Anketa upadla na pár rokov do zabudnutia, prebiehali iné a vážnejšie udalosti, tou hlavnou bolo rozdelenie spoločného štátu Čechov a Slovákov. V Čechách sa pod názvom Český slávik Mattoni vrátila v roku 1996, na Slovensku pod názvom Slávik v roku 1998.