Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Cestovanie do Bahrajnu alebo na Jamajku treba zvážiť

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Ministerstvo zahraničných vecí radí slovenským turistom dbať aj na náboženské sviatky a kultúrne zvyklosti v krajine, ktorú navštevujú.

Bratislava 28. mája (TASR) - Nielen vojnové krajiny ako Afganistan a Irak sú štáty, ktorým by sa mali Slováci počas svojej tohtoročnej letnej dovolenky vyhnúť.

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR odporúča zvážiť aj cestovanie do Iránu, Jemenu či Bahrajnu. Opatrnosť je nevyhnutná aj v krajinách Karibiku, najmä na Jamajke, v Trinidade a Tobagu a v Dominikánskej republike. Do posledných menovaných by ľudia mali cestovať minimálne vo dvojiciach.

"Vo všeobecnosti by sme odporúčali vyhýbať sa protestným akciám, demonštráciám a rizikovým miestam, akými sú chudobné štvrte, a vyhnúť sa návšteve zakázaných oblastí, napríklad utečeneckých táborov," priblížil riaditeľ konzulárneho odboru rezortu diplomacie Igor Pacolák.

MZV radí slovenským turistom dbať aj na náboženské sviatky a kultúrne zvyklosti v krajine, ktorú navštevujú. Napríklad ramadán v islamských krajinách v tomto roku pripadá na obdobie od 20. júla do 18. augusta. Ministerstvo odporúča v tomto čase zdržať sa jedenia a pitia na verejnosti a nepoužívať kamery a fotoaparáty tam, kde to nie je dovolené.

Pozor si treba dať aj pri pití alkoholu. Jeho požívanie na verejnosti je čiastočne zakázané v Kanade a vo Švédsku. V Kuvajte a Saudskej Arábii platí dokonca úplný zákaz dovozu a spotreby alkoholických nápojov. V Chorvátsku a Grécku môže turistov zaskočiť zákaz zakladať otvorené ohne.