Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Štatistiky potvrdili, že Chorvátsko láka turistov z celého sveta

Ilustračné foto Foto: Ivana Mišáková/TASR

Chorvátsky minister odhaduje, že jeho krajinu navštívi tento rok zhruba 200.000 ruských turistov, teda rovnaký počet ako vlani.

Split 9. júna (TASR) - Chorvátsky minister pre cestovný ruch Darko Lorencin je spokojný s májovými výsledkami svojho rezortu aj s výsledkami za prvých päť mesiacov tohto roka. Ukázali totiž, že balkánska krajina láka turistov z celého sveta. Informovala o tom agentúra HINA.

Za pozitívnu správu považuje tiež medziročný nárast počtu prenocovaní domácich turistov, a to o 5 % v období január - máj 2013.

Lorencin novinárom po skončení medzinárodnej konferencie, ktorej témou bol rozvoj menších hotelov a ich prínos pre cestový ruch, pripomenul, že malé a rodinné hotely sú veľmi dôležité z hľadiska rôznorodosti ponuky. A po vstupe Chorvátska do Európskej únie 1. júla 2013 sa budú môcť uchádzať o pomoc z európskych štrukturálnych fondov.

Vláda v rámci svojej stratégie rozvoja turizmu odhaduje, že v Chorvátsku do roku 2020 pribudne zhruba 200 rodinných a malých hotelov a približne 100 botelov.

Čo sa týka štatistických údajov, za prvých päť mesiacov 2013 navštívilo Chorvátsko 1,93 milióna zahraničných turistov, o 7 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Celkový počet prenocovaní v chorvátskych hoteloch od začiatku januára do konca mája aj vďaka domácim hosťom dosiahol 6,75 milióna nocí, čo predstavuje medziročný nárast o 11 %.

Počet návštevníkov z Nemecka pritom za päť mesiacov do konca mája vzrástol o 17 %, z Rakúska o 6 %, Británie o 27 % a Ruska o 14 %, ale počet hostí z Talianska poklesol o 10 %. Dôvodom je kríza talianskej ekonomiky.

Chorvátsko musí po vstupe do únie zaviesť víza pre turistov z Ruska a Ukrajiny. Vláda v Záhrebe sa podľa Lorencina snaží tamojším obyvateľom túto povinnosť čo najviac zjednodušiť a otvoriť dostatok miest, kde budú môcť získať víza.

Chorvátsky minister odhaduje, že jeho krajinu navštívi tento rok zhruba 200.000 ruských turistov, teda rovnaký počet ako vlani.