Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Magazín

Chrobák behúnik podzemný je chránený ako druh národného významu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Celosvetovo je známych viac ako 200 druhov rodu Duvalius. Na Slovensku z toho žije šesť druhov, ktoré tu vytvárajú až 16 lokálnych poddruhov, patriacich ku karpatským endemitom, konštatoval zoológ.

Banská Bystrica 26. marca (TASR) – Chrobák behúnik podzemný (Duvalius microphthalmus - čeľaď bystruškovité) je na Slovensku chránený ako druh národného významu. Je endemitom Západných Karpát, žije v nadmorskej výške 900 až 1800 a aj vyššie. Je hlboko pod zapadnutými kameňmi vo vlhkej humóznej pôde, na trávnatých miestach i na vlhších miestach v terénnych prehĺbeninách. Dospelé chrobáky sa vyskytujú od júna do septembra.

„Celosvetovo je známych viac ako 200 druhov rodu Duvalius. Na Slovensku z toho žije šesť druhov, ktoré tu vytvárajú až 16 lokálnych poddruhov, patriacich ku karpatským endemitom. O nálezy a štúdium týchto vzácnych a skryto žijúcich troglofilných bystrušiek sa v priebehu minulého storočia zaujímali viacerí významní entomológovia a tento záujem neutícha ani v súčasnosti. Všetky druhy tohto rodu sú vysoko atraktívne pre zberateľov,“ konštatoval pre TASR zoológ Peter Potocký zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana.

Podľa neho najvzácnejším poddruhom druhu Duvalius microphthalmus je jednoznačne Duvalius microphthalmus spelaeus, keďže doposiaľ bol objavený iba v niekoľkých jaskyniach Demänovskej doliny - Priechodná, Tunelová či Demänovská jaskyňa a v ich blízkom okolí, a je preto považovaný za endemický poddruh doliny.

Podľa neho tento poddruh nachádzali mnohí entomológovia predovšetkým vo vyšších polohách, v Nízkych Tatrách - od Donovál až po Kráľovu hoľu. Okrem toho je známy napríklad z Poľany či lokalít Slovenského rudohoria.