Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Cigánski diabli oslávia 15 rokov aj v sprievode speváckeho zboru

Cigánski diabli, archívna snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Počas galavečerov sa bude spomínať na rôzne projekty z dielne "diablov", spoluprácu s nimi vo videonahrávkach pripomenú aj iní známi umelci.

Bratislava 10. mája (TASR) - Hudobné zoskupenie Cigánski diabli oslávi výročie svojho pôsobenia na scéne s fanúšikmi na turné pod názvom Galavečer 15 rokov Cigánski diabli.

"Je čo oslavovať, myslím si, že tých 15 rokov bolo tak prežitých, že každá kapela a každý umelec by mohol len snívať o tom," uviedol pre TASR umelecký vedúci a cimbalista Ernest Šarközi k sérii koncertov, na ktorých sa Cigánski diabli predstavia v sprievode orchestra a po prvý raz aj speváckeho zboru. "Orchestre nás už sprevádzali rôzne, na celom svete, ale teraz to budú študenti, mladí ľudia," potvrdil Šarközi spoluprácu s konzervatóriami v Bratislave, Žiline a Topoľčanoch. "Budem rád, ak si študenti uvedomia, že aj ľudová a rómska hudba sa dajú robiť na veľmi vysokej úrovni," dodal.

Počas galavečerov sa bude spomínať na rôzne projekty z dielne "diablov", spoluprácu s nimi vo videonahrávkach pripomenú aj iní známi umelci. Hudobníci pripravili prierez všetkého, čo zažili za 15 rokov. "Máme na rováši rôzne veľké projekty, všetky tam chceme spomenúť, pretože na všetky sme rovnako pyšní, sú ako naše deti," poznamenala Silvia Šarköziová. Violončelistka, ktorá sa objaví aj v úlohe speváčky, avizuje napríklad úryvky z projektu Carmen á la Gypsy Devils, s ktorým Cigánski diabli dva roky hosťovali v Slovenskom národnom divadle (SND). "Odznejú väčšie diela, inštrumentálne, virtuózne veci a na odľahčenie aj piesne, ako Kone či Čardáš dvoch sŕdc," dodala Šarköziová.

Primáš z Cigánskych diablov Štefan Picúr Banyák spresnil, že turné otvoria na nádvorí Bratislavského hradu 4. júna, pokračovať budú v amfiteátroch v Nových Zámkoch (12. 6.), Martine (17. 6.) a v Nitre (26. 6.). V septembri plánujú galavečer uviesť aj v ďalších slovenských mestách.