Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Čínsko-brazílska družica sa po vypustení pravdepodobne zrútila na Zem

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Príčiny incidentu sa vyšetrujú. Brazília a Čína sa napriek tomu dohodli, že urýchlia realizáciu plánov na vypustenie ďalšej družice v rade - CBERS-4.

Brazília 9. decembra (TASR) - Čínsko-brazílska družica dnes nedosiahla plánovanú obežnú dráhu a pravdepodobne sa zrútila späť na Zem. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskeho ministerstva pre vedu a techniku.

Družica bola štvrtou z radu umelých obežníc Zeme určených na monitorovanie využívania pôdy v Brazílii vrátane zalesnených plôch v povodí Amazonky.

Družicu CBERS-3, vyvinutú v spolupráci Číny a Brazílie, vyniesla do vesmíru raketa Čchang Čeng 4-B (Dlhý pochod) z čínskeho kozmodromu Tchaj-jüan.

"Počas letu došlo k poruche na nosnej rakete a družicu sa nepodarilo umiestniť na správnu obežnú dráhu. Predbežné hodnotenia naznačujú, že družica CBERS-3 sa zrútila na Zem," uvádza sa vo vyhlásení brazílskeho ministerstva.

Príčiny incidentu sa vyšetrujú. Brazília a Čína sa napriek tomu dohodli, že urýchlia realizáciu plánov na vypustenie ďalšej družice v rade - CBERS-4.

Cieľom brazílskeho vesmírneho programu je znížiť závislosť krajiny od amerického a európskeho kozmického vybavenia, vysielať na obežnú dráhu vlastné telesá, ako aj rozšíriť vesmírny priemysel v krajine, ktorá je už teraz tretím najväčším výrobcom dopravných lietadiel na svete.

Brazílska vláda sa zároveň snaží zvýšiť kontrolu svojich dlhých a do značnej miery nestrážených pozemných hraníc a lepšie spravovať prírodné zdroje vo svojom rozľahlom a riedko osídlenom vnútrozemí.

Brazílsky výrobca lietadiel Embraer a štátne telekomunikácie Telebras podpísali v novembri dohodu, že do konca roku 2016, vypustia na obežnú dráhu obrannú a telekomunikačnú družicu v hodnote 408 miliónov eur.