Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Počet čínskych používateľov internetu vzrástol na vyše pol miliardy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Hoci čínska vláda podporuje používanie internetu na obchodné a vzdelávacie účely, snaží sa zablokovať prístup k materiálom, ktoré považuje za podvratné alebo nemravné.

Peking 17. júla (TASR) - Počet používateľov internetu v Číne vzrástol na 591 miliónov. Podpísal sa pod to aj minuloročný 20-percentný nárast používateľov prostredníctvom smartfónov a ďalších bezdrôtových zariadení, informovalo dnes internetové vydanie denníka Japan Times.

Údaje pochádzajúce z konca júna, ktoré zozbieralo Informačné stredisko čínskej internetovej siete (CNNIC), predstavujú celkový nárast používateľov internetu v krajine oproti minulému roku o desať percent. Počet používateľov bezdrôtových aplikácii pritom vzrástol na 464 miliónov.

Hoci čínska vláda podporuje používanie internetu na obchodné a vzdelávacie účely, snaží sa zablokovať prístup k materiálom, ktoré považuje za podvratné alebo nemravné. Zvýšenie používania webu spôsobilo aj rozmach nových odvetví, ako sú online nakupovanie, mikroblogy či zverejňovanie videí.

Podľa CNNIC sa tak celkový podiel používateľov internetu v Číne zvýšil na 44 percent. Spoločnosti, ktoré poskytujú internetové služby, majú v súčasnosti plné ruky práce, aby dokázali zareagovať na obrovskú obľúbenosť smartfónov či tabletov. Najpopulárnejším webovým vyhľadávačom v Číne je Baidu.

Čínske úrady vlani sprísnili cenzúru internetu po tom, ako sociálne siete a iné webové stránky zohrali významnú úlohu pri organizovaní protestov vedúcich k zvrhnutiu vlád v Egypte a Tunisku. Cenzori tiež sprísnili kontrolu videí zverejňovaných na internete, nakoľko obsahovali priveľa násilia a pornografie.