Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Magazín

Úlomky z rakety po štarte lunárnej sondy dopadli do obývanej oblasti

Štart čínskej lunárnej sondy. Foto: TASR/AP

Pri páde úlomkov nedošlo k žiadnym zraneniam, hoci v zasiahnutom regióne žije približne 160.000 ľudí.

Peking 4. decembra (TASR) - Úlomky z rakety, ktorá v nedeľu vyniesla do vesmíru čínsku lunárnu sondu s prieskumným vozidlom, dopadli do obývanej oblasti vzdialenej vyše 1000 kilometrov od miesta štartu. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na čínske médiá.

Časti nosnej rakety sa našli v 11 obciach v okolí mesta Šao-jang v južnej provincii Chu-nan. Niektoré z nich zničili strechy dvoch domov a jednej hospodárskej budovy. Poškodené rodiny dostali od štátu kompenzácie v prepočte 650-1300 eur.

Pri páde úlomkov nedošlo k žiadnym zraneniam, hoci v zasiahnutom regióne žije približne 160.000 ľudí. Úrady totiž už deň pred štartom pristúpili k preventívnym hromadným evakuáciám. Celkovo muselo opustiť svoje domovy vyše 180.000 obyvateľov najviac ohrozených oblastí provincií Chu-nan a S'-čchuan.

Nosná raketa s lunárnou sondou Čchang-e 3 odštartovala v nedeľu z kozmodrómu Si-čchang v provincii S'-čchuan. Súčasťou sondy, ktorá má v polovici decembra pristáť na povrchu Mesiaca, je aj šesťkolesové prieskumné vozidlo Jü-tchu.