Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Čínsky kuchár sa chcel v balóne dostať k sporným ostrovom a havaroval

aponská pobrežná stráž zachránila v stredu čínskeho kuchára, ktorý havaroval pri pokuse preletieť v teplovzdušnom balóne ponad sporné súostrovie Senkaku. Foto: TASR/AP Photo

Sü Šuaj-ťün havaroval po tom, čo sa počas približovania k ostrovom, na ktoré si robia nárok Japonsko i Čína, dostal do turbulencie.

Tokio 2. januára (TASR) - Japonská pobrežná stráž zachránila v stredu čínskeho kuchára, ktorý havaroval pri pokuse preletieť v teplovzdušnom balóne ponad sporné súostrovie Senkaku. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Tridsaťpäťročný Sü Šuaj-ťün havaroval po tom, čo sa počas približovania k ostrovom, na ktoré si robia nárok Japonsko i Čína, dostal do turbulencie.

Japonská pobrežná stráž dostala informáciu o nezvestnej osobe od taiwanských úradov. Vrtuľník pobrežnej stráže zbadal "stroskotanca" asi 20 kilometrov od súostrovia. Po vytiahnutí z vody ho japonská strana odovzdala čínskej hliadkovej lodi.

Ďalšie podrobnosti o nezvyčajnom incidente nie sú k dispozícii.

V uplynulom roku sa zhoršili diplomatické vzťahy medzi Japonskom a Čínou v dôsledku územných sporov o neobývané ostrovy vo Východočínskom mori, ktoré sú v japončine známe ako Senkaku a v čínštine ako Tiao-jü-tchaj. Japonsko nedávno tri z nich odkúpilo od súkromného majiteľa. Vody okolo nich sú bohaté na ryby a predpokladá sa, že tamojšie morské dno skrýva obrovské zásoby ropy a zemného plynu.