Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Čo stojí za narastajúcim trendom sledovania alternatívnych televízií

Ilustračné foto Foto: www.bigstockphoto.com

Nie je to tak dávno, keď bola káblová televízia považovaná za jeden z najväčších zdrojov streamovacie platformy. Jednou z ich najväčších výhod je možnosť pozerania zábavných zábavy a informácií.

Bratislava 24. novembra (OTS) - Dnes sa do popredia dostáva internetová televízia a sledovanie rôznych programov v čase, ktorý si určí samotný divák, a na rôznych zariadeniach.

Pripojenie televízorov na internet
Televízory s pripojením na internet sa začali vyrábať približne v roku 2008. Prelom Smart TV nastal až v roku 2015. Vtedy na najväčšom veľtrhu technológií a výpočtovej elektroniky väčšina výrobcov oznámila, že iné ako inteligentné televízie vyrábať nebudú. To prinieslo aj možnosť pozerania internetových televízií namiesto klasického káblového alebo satelitného vysielania.

V roku 2016 prišla na slovenský trh aj platforma Netflix, ktorá ponúka bohatý archív seriálov a filmov rôznych žánroch. V roku 2019 mala na Slovensku približne 30 000 predplatiteľov. Celosvetovo má aktuálne 213,56 milióna predplatiteľov, čo ju radí medzi najväčších poskytovateľov tejto služby. V najbližšom období by mala byť na Slovensku dostupná už aj služba HBO MAX, ktorá nahradí HBO GO.

Sledovanie televízie aj na iných zariadeniach
Aj vďaka príchodu digitálnych televízií a streamovacích služieb môže bežný používateľ pozerať televízne vysielanie aj na iných zariadeniach. Výskum pre spoločnosť SES ASTRA ukázal, že 39 % divákov na Slovensku používa na sledovanie televízie notebook. Stolový počítač 25 % divákov a svoj smartfón využíva približne 17 %. Tieto zariadenia sú primárne obľúbené medzi generáciou ľudí vo veku 18 až 24 rokov.


Zdroj foto: www.bigstockphoto.com

Možnosť sledovania programov v rôznom čase a aj v zahraničí
Väčšina digitálnych televízií ponúka už v základnom balíku možnosť sledovania programov z archívu. Pri sledovaní klasického televízneho vysielania ponúkajú možnosť prehrávania programu spätne alebo nahratie celého programu, ktorý si divák môže pozrieť neskôr. V prípade streamovacích služieb je sledovanie filmov a seriálov čisto na výbere diváka. Môže si zvoliť, čo chce pozerať a hlavne, kedy to chce pozerať.

Sledovanie digitálnych televízií je možné väčšinou v rámci celej Európy. Niektoré televízie majú v ponuke sledovanie aj v rámci celého sveta.

Výhodnejšia cena oproti satelitnej televízii
Podľa prieskumu Strategy Analytics patria ceny digitálnej televízie medzi najnižšie na svete. Pri satelitnej televízii sa na začiatku musí počítať s vyššími nákladmi spojenými so zakúpením satelitu, set top boxu alebo jeho prenájmom a samotnou montážou. Ceny rôznych satelitných televízií začínajú v priemere od 15 eur.

Balíky väčšinou obsahujú obmedzené množstvo programov, z ktorých je len veľmi málo možné sledovať v HD kvalite. V ponuke väčšiny satelitných televíziách je aj možnosť dokúpenia extra programov. To však spôsobuje ďalšie navýšenie nákladov.

K narastajúcemu trendu sledovania internetovej televízie prispieva aj skutočnosť, že je takmer bez záväzkov. To znamená, že používateľ je bez viazanosti a nemusí podpisovať zmluvu, ktorá je časovo vymedzená. Predplatné je možné kedykoľvek zrušiť.

Vyššia kvalita sledovaných programov
Pri sledovaní televízie cez satelitné prijímače, je väčšinou obmedzený balík programov, ktoré sú v kvalite HD. Streamovacie platformy a internetové televízie ponúkajú vo svojich balíkoch všetky programy v kvalite HD alebo najnovšie aj v kvalite 4K.

Interaktívne pozeranie filmov a seriálov
Streamovacia služba Netflix prišla v roku 2018 s prvým interaktívnym celovečerným filmom. Snímka má názov Black Mirror: Bandersnatch, a divák v nej môže zasahovať priamo do deja. Koncept interaktívneho deja nie je nový, najmä nie hráčom hier, avšak z pohľadu filmu, ide o inováciu.

Netflix už medzi tým vydal niekoľko interaktívnych filmov a seriálov pre rôzne vekové kategórie. S možnosť zasahovať do deja tak majú diváci nový level zážitku zo samotného sledovania.