Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Magazín

Coffeein: Vzdelaný milovník kávy dokáže oceniť kvalitu

Ilustračné foto Foto: Coffeein.sk

Slovenská pražiareň kávy Coffeein je na scéne už viac ako desať rokov.

Bratislava 23. októbra (OTS) - Slovenská pražiareň kávy Coffeein je na scéne už viac ako desať rokov. Prvé okrúhle jubileum oslávila 15. júla a pokračuje v rýchlom napredovaní. V priebehu tohto roku prvýkrát predá viac ako 20 ton kávy a ciele týkajúce sa budúcnosti sú ešte vyššie. Cesta k ním však nie je jednoduchá a na pomyselnom rebríku treba prejsť ešte cez mnoho stupienkov.

Peter Szabó, ktorý pražiareň Coffeein vlastní, to veľmi dobre vie. K úspechu sa nedopracoval za deň, týždeň ani mesiac, ale všetko je dôsledok dlhoročnej vytrvalej a tvrdej práce. Už veľmi skoro si uvedomil, že ak chce kvalitnú kávu vedieť predať, musia zákazníci najskôr pochopiť, čo to kvalitná káva vlastne je.



Začal písať kávový blog, prostredníctvom ktorého nazbierané vedomosti posúval ľuďom. Priniesol materiál o mnohých rôznych perličkách kávového sveta a získal si svoje publikum. No a keď títo ľudia pochopili, o čom kvalitná káva vlastne je a čo všetko za ňou hľadať, začali sa dostavovať výsledky.

Coffeein a tri piliere kvality
„Kto nás pozná, vie, čím všetkým sme si prešli a aká dlhá cesta je už za nami,“ povedal Peter Szabó v rozhovore pre náš portál. „Keď hovoríme o kvalite, tak osobne mám pocit, že toto slovo sa znásilňuje skoro v každej reklame. Kvalita tu, kvalita tam. Ale je to ozaj tak? V mnohých prípadoch nemám ten pocit.“

A čo znamená kvalita pre značku Coffeein? „V prvom rade musím spomenúť kvalitu ľudí, ktorí pre nás pracujú. Káve sa venujeme desať rokov, je to naša jediná činnosť, s kávou sa prebúdzame, s kávou žijeme, s kávou každý deň zaspávame. Už sa nám asi vryla aj do DNA.“



„Druhým pilierom kvality je zrno, s ktorým pracujeme. Najskôr ochutnáme množstvo rôznych vzoriek, z ktorých potom vďaka niekoľkým stupňom prísnej kontroly vyberieme len to najlepšie. Ochutnávame, posudzujeme, zvažujeme. Do ponuky sa dostane len káva, za ktorou si stojíme ozaj na sto percent,“ skonštatoval Peter.

Okrem ľudí a kávovníkového zrna však ide aj o tretí pilier. O kvalitnú technológiu. „U nás pracujeme s bubnovou pražičkou COFFEETOOL, na ktorej ovládanie používame tablet. Môcť celý proces praženia sledovať v krivkách je fascinujúce. Vďaka tomu je lepšie kontrolovateľný a veľmi presne opakovateľný. Nastaviť vieme silu plynových horákov, rýchlosť točenia bubna či silu cyklónu. Vďaka tomu si dovolím povedať, že k zákazníkom ide len najvyššia kvalita kávy.



Kvalitná káva nemôže byť lacná
Je zrejmé, že spomínaná najvyššia kvalita kávy aj niečo stojí a nikdy nebude môcť byť taká lacná ako mnohé kávy z pultov bežných supermarketov. To jednoducho nejde. Komoditné kávy z nekvalitných a mnohokrát treťotriednych zŕn bez možnosti priradiť ich k niektorej konkrétnej krajine si obľubu más získali len vďaka cene. Neprinášajú však žiadnu pridanú hodnotu ani výnimočnú chuť a všetky ich výhody začínajú a končia pri obsahu kofeínu.

Káva však vie ponúkať omnoho viac. Rôzne odrody z rôznych krajín disponujú odlišnými chuťovými profilmi a doslova v nich cítiť teroár, z ktorého pochádzajú. Je v nich potrebná ovocnosť či sladkosť a Coffeein ako pražiareň chce v káve tieto veci nielen zachovať, ale doslova ich z nej vytiahnuť a povzbudiť ich. Ako to robia napríklad aj dobrí vinári. A ak to niekto robí dobre, starostlivo a s remeselným duchom, cena kávy mierne stúpne. No stojí to za to.



Coffeein je o absolútnej čerstvosti
„Alfou a omegou našej pražiarne je aj čerstvosť zelenej a praženej kávy. Dovolím si povedať, že celý podnik do istej miery staviame práve na čerstvosti a je to jeden z najdôležitejších faktorov pri nakupovaní kávy. Komunikujeme s malými farmármi, vyberáme najnovšie zbery a kávu pražíme v podstate každý deň. Keď si ju od nás kúpite, pozrite si etiketu a uvidíte dátum praženia. Mnohé pražiarne – a hlavne veľké značky – toto vôbec nerobia. Ako zákazník netušíte, či vaša káva nebola upražená niekedy pred dvoma rokmi. A už vôbec neviete, či ju nezbierali ešte pred šiestimi rokmi a potom ležala ladom v nejakom sklade,“ pokrčil ramenami Peter Szabó.



Mnohí zákazníci však v tomto nevedia chodiť. Netušia, čo všetko by pri káve mali sledovať a o čo všetko by sa mali zaujímať, niektorí dokonca ani ako ju správne pripraviť. A otázok je tu mnoho, od toho ako si kávu vybrať, cez to aký si zvoliť kávový mlynček a následne hrúbku mletia podľa spôsobu prípravy, až po to aký by mali hľadať kávovar a či by nemali zakotviť skôr pri niektorej z alternatívnych metód prípravy kávy.

A tu sa už vraciame ku kávovému blogu, ktorý sme spomínali na začiatku. „Sme toho názoru, že dobre len informovaný a vzdelaný milovník kávy dokáže oceniť kvalitu práce farmárov a kvalitu práce v našej pražiarni. Čím viac edukovaných zákazníkov bude, tým ďalej posunieme kávovú kultúru.“

Aká je vízia pražiarne Coffeein?
Ruka v ruke s tým ide aj vízia, ktorej sa chce Coffeein v budúcnosti držať. „Neustále chceme hľadať nové a jedinečné kávy, ktoré našu pražiareň odlíšia od ostatných. Degustujeme, posudzujeme, ochutnávame a hľadáme. Mňa osobne ženie vpred práve tento doslova nekonečný hon za najlepšou kávou. Našiel som spôsob, ako sa k nej dostať a ako sa o tieto chuťové zážitky deliť so zákazníkmi. Presne o tom je Coffeein,“ dodal Peter Szabó.

Výberové zrnkové kávy z pražiarne Coffeein si môžete zakúpiť prostredníctvom eshopu nachádzajúcom sa na stránke https://www.coffeein.sk/.