Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Magazín

Ukradnúť vianočný strom sa neoplatí, domácnosť zamorí hrozný zápach

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vynaliezaví českí lesníci sa proti krádežiam bránia špeciálnym postrekom, ktorý dá o sebe vedieť pri izbovej teplote.

Praha 18. decembra (TASR) - Ukradnúť vianočný stromček sa v Česku v poslednom čase rozhodne neoplatí. Namiesto vianočnej atmosféry totiž domácnosť zlodeja zaplaví neznesiteľný zápach. Vynaliezaví českí lesníci sa proti krádežiam bránia špeciálnym postrekom, ktorý "dá o sebe vedieť" pri izbovej teplote. Začne sa totiž rozkladať a zapáchať. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

"Zlodeji stromčekov sa správajú bezohľadne. Odrežú jeden, a keď si všimnú, že vedľa stojí krajší, tak ten prvý nechajú ležať a odrežú hneď ďalší," opísal situáciu Václav Sitek zo spoločnosti Lesy hlavného mesta Prahy. Lesníci sa preto začali rázne brániť.

Vyvinuli látku na báze ovčieho tuku, ktorou ihličnany striekajú. Ak si zlodej odnesie takto ošetrený stromček a doma si ho ozdobí, čaká ho šok - po niekoľkých hodinách sa nedá v miestnosti vydržať. Postrek sa začne rozkladať a miestnosťou sa začne šíriť zápach zhnitého mäsa, vysvetlil Sitek.

Českí lesníci sú presvedčení, že tento spôsob boja proti zlodejom bude úspešný. "Niektorí to síce skúsia, ale po tom, čo zažijú, budú vytrestaní do konca života. Ďalší sa budú báť. Zápach ovčieho loja je naozaj veľmi výrazný," dodal Sitek. Ochranný postrek sa totiž na stromčekoch nedá rozpoznať. Pokojní môžu byť aj ochrancovia prírody, lebo látka je na prírodnej báze a po dvoch mesiacoch sa rozpustí, napísal web Novinky.cz.