Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cyklochodník prepojil Ochtinú a Slavošovce s jaskyňou a tunelom

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Cykloturistická trasa má mierny profil a poskytuje výhľady na Slovenské rudohorie a Veľký Radzim.

Ochtiná 2. júla (TASR) - Nový cyklochodník prepojil obce Ochtiná a Slavošovce v okrese Rožňava s turisticky významnými lokalitami v okolí - Ochtinskou aragonitovou jaskyňou a Tunelom pod Homôlkou, ktorý je známy aj ako Slavošovský tunel. Cyklotrasu v dĺžke 11,2 kilometra podporil Košický samosprávny kraj (KSK) dotáciou 14.500 eur. Informovala o tom v sobotu Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Projekt s názvom Bicyklom k pamiatkam bol financovaný z krajského dotačného programu Terra Incognita. Trasa privedie návštevníkov aj k jednej z gotických perál Gemera - Evanjelickému kostolu v Ochtinej a na svojom konci sa napojí na cyklotrasu vedúcu z Banskobystrického kraja. Cyklochodník vedie lesnou štrkovou cestou, mimo automobilovej premávky, čo prispieva k bezpečnosti a poskytuje možnosť športového vyžitia v prírode aj pre rodiny.

"Vďaka dotácii sa nám podarilo sprístupniť 11 kilometrov dlhú cyklotrasu, v rámci ktorej boli zrealizované terénne úpravy, odvodnenie, na trase sme postavili prístrešok, osadili infotabule v Ochtinej a Slavošovciach, a pre lepšiu orientáciu sme v Rochovciach osadili rázcestník s informáciami o dĺžke zostávajúcej trasy," priblížil starosta Ochtinej Július Rusnák.

Cykloturistická trasa má mierny profil a poskytuje výhľady na Slovenské rudohorie a Veľký Radzim. Začiatok má v Ochtinej a končí sa v areáli známom ako Dobšinského rozprávkareň, kde sa nachádza aj vstup do Slavošovského tunela. "Vďaka novej cyklotrase bude táto lokalita ešte dostupnejšia a turisti budú mať o dôvod viac stráviť na Gemeri dlhší čas," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.