Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Cyklus Music & Film uvedie dokument o Georgeovi Michaelovi

George Michael Foto: TASR/AP

George Michael sa preslávil ako člen hudobného dua Wham! a neskôr sa dal na sólovú dráhu.

Bratislava 21. júna (TASR) - Anglický spevák, skladateľ a hudobný producent George Michael stihol pred svojou smrťou v roku 2016 dokončiť film George Michael Freedom Uncut (2022), ktorý sa pri príležitosti umelcových nedožitých 59. narodenín tento mesiac premietne po celom svete len počas piatich dní. Bratislavské Kino Lumiére ho uvedie v cykle Music & Film vo štvrtok 23. júna.

Ako povedal dramaturg cyklu Miro Ulman, ide o jediný dokument o charizmatickom spevákovi a skladateľovi, na ktorom sa Michael podieľal nielen ako protagonista, ale aj ako režisér. "Je to film o Georgeovi Michaelovi pohľadom Georgea Michaela a jeho priateľov i osobností zo sveta hudby, zábavy, módy a modelingu, ale i jeho právnikov a zástupcov hudobných vydavateľstiev. Je to film o udalostiach, ktoré zmenili nielen život speváka, ale i históriu populárnej hudby a hudobného priemyslu," konštatoval Ulman.

George Michael sa preslávil ako člen hudobného dua Wham! a neskôr sa dal na sólovú dráhu. Jeho debutový sólový album Faith vyšiel v roku 1987, bol na prvom mieste v britskom Albums Chart a 12 týždňov sa udržal na prvom mieste v rebríčku Billboard 200. Predalo sa ho 25 miliónov kópií po celom svete a podľa Ulmana zostáva jedným z najpredávanejších albumov všetkých čias. V nadväznosti na úspech jeho prvého sólového albumu sa Michael stal najúspešnejším umelcom roku 1988 a za Faith získal cenu Grammy za album roka (1989). V čase jeho smrti sa celosvetovo predalo vyše 120 miliónov nahrávok, čím sa stal jedným z najpredávanejších hudobných umelcov všetkých čias. Získal tiež množstvo významných hudobných cien.

"George Michael vo filme sprevádza divákov svojím životom a ako režisér aj sám rozhoduje o tom, čo im povie alebo ukáže," približuje Ulman s tým, že film sa sústreďuje na obdobie od polovice 80. rokov a úspechy s kapelou Wham!, začiatky sólovej kariéry, súdne spory s vydavateľstvom Sony až do polovice 90. rokov minulého storočia a vydanie spevákovho najosobnejšieho albumu Older. "Obsahuje smutné momenty, keď Michael hovorí o smrti svojej prvej veľkej lásky alebo o období, keď jeho matke diagnostikovali rakovinu. Ale sú v ňom aj zábavné okamihy," dodáva Ulman k dokumentu, ktorý obsahuje spevákove osobné výpovede, ukážky z vyše 50 piesní vo forme videoklipov či živých vystúpení i doteraz nezverejnené zábery s jeho prvou láskou, Brazílčanom Anselmom Feleppom, ktorý zomrel vo veku 36 rokov na AIDS.