Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Cyklus Music & Film uvedie kráľovnú soulu Arethu Franklin

Aretha Franklin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americká speváčka, skladateľka, klaviristka a aktivistka A. Franklin, prezývaná kráľovná soulu, sa hudobne začala vzdelávať ako samouk a neskôr spievala v gospelovom zbore.

Bratislava 18. novembra (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére predstaví v cykle Music & Film kráľovnú soulu Arethu Franklin. V utorok 19. novembra o 20.00 h uvedie v slovenskej premiére koncertný film Aretha Franklin: Amazing Grace (2018), ktorý ju zachytáva v časoch jej najväčšej slávy. "Film ležal viac ako štyridsať rokov v archíve a jeho zverejnenie dokumentuje strhujúcu atmosféru z nahrávania rovnomenného albumu v 70. rokoch minulého storočia," informovala TASR Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

"Film Aretha Franklin: Amazing Grace je záznamom z nahrávania rovnomenného živého dvojalbumu Arethy Franklin v baptistickom kostole v Los Angeles v roku 1972," približuje dokument Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film.

Americká speváčka, skladateľka, klaviristka a aktivistka Aretha Franklin, prezývaná kráľovná soulu, sa hudobne začala vzdelávať ako samouk a neskôr spievala v gospelovom zbore v otcovom baptistickom kostole. Už v štrnástich rokoch naspievala gospelové piesne na album pre svojho otca, ktorý sa rozhodol nahrať kázne a gospelové vokály. Jej talent bol zjavný a neostal bez odozvy. "V roku 1971 mala na konte už vyše 20 albumov, vyhrala 5 cien Grammy a mala 11 hitových singlov v kategóriách Pop a R&B," hovorí Ulman s tým, že speváčka nemala ešte ani tridsať rokov, keď sa v januári 1972 rozhodla vytvoriť niečo iné.

Album Amazing Grace vznikal v roku 1972. "Po boku Arethy bol najznámejšou postavou vtedajšieho gospelu otec James Cleveland a jeho zbor The Southern California Community Choir. Album bol nahraný naživo, počas dvoch večerov, a stal sa najpredávanejšou gospelovou platňou všetkých čias," vysvetľuje Ulman s odvolaním sa na rovnomenný dokument. "Aretha mohla ísť do štúdia a nakrútiť album tam, ale chcela ho nakrútiť naživo. Keď uvidíte film, tak veľmi ľahko pochopíte jediný, ale zásadný dôvod – účasť publika. Pretože atmosféra v kostole, množstvo energie prenášajúce sa z charizmatickej speváčky na publikum, v ktorom bol napríklad i Mick Jagger, a zase späť, boli ohromujúce a nič z toho by v nahrávacom štúdiu nevzniklo. Vo filme sú pasáže, počas ktorých budete mať husiu kožu či slzy v očiach," poznamenáva Ulman.

Aretha Franklin pricestovala na nahrávanie do Los Angeles so svojou kapelou vrátane bubeníka Bernarda Purdieho, gitaristu Cornella Dupreeho a basgitaristu Chucka Raineyho. Medzi hosťami boli i gospelová speváčka Clara Ward, ktorá patrila k jej vzorom i Arethin otec, baptistický pastor C. L. Franklin. Producenti oslovili režiséra Sydneyho Pollacka, aby nahrávanie zdokumentoval. Ulman dopĺňa, že "film však, na rozdiel od albumu, nebol – najmä z technických dôvodov – dokončený a nikto ho nikdy nevidel. Až do minulého roku ležal na policiach v archíve".

Film Aretha Franklin: Amazing Grace režisérov Sydneyho Pollacka, oceneného Oscarom za film Spomienky na Afriku (1985) a Alana Elliotta zaradil časopis Rolling Stone medzi 10 najlepších dokumentov roku 2018. Do rebríčka sa dostal s odôvodnením, že "nie je len dokumentom z vystúpenia, ale je vizuálnym rozšírením extázy, ktorú zažila speváčka, jej spolupracovníci a všetci prítomní".

Aretha Franklin (1942 – 2018) bola prvou ženou v histórii, ktorá bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy. V roku 2008 sa ocitla na prvej priečke zoznamu najväčších spevákov všetkých čias a tiež na deviatej priečke v zozname najväčších umelcov všetkých čias časopisu Rolling Stone.