Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Ďalšie asteroidy pomenovali po Kuzminovej, Grendelovi a Slovinskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súčasnosti je pomenovaných 22870 asteroidov z celkového počtu viac ako 1,15 milióna dodnes objavených malých telies slnečnej sústavy.

Zvolen 23. novembra (TASR) – Kuzmina, Grendel a Slovinský sú najnovšie prírastky v rodine pomenovaných malých planét, za objavom ktorých je slovensko-maďarská dvojica astronómov Štefan Kürti z Nových Zámkov a Krisztián Sárneczky z Budapešti. Priezviská úspešnej biatlonistky, nedávno zosnulého spisovateľa a astrofotografa planétam nedávno pridelili samotní objavitelia.

“Naša spolupráca prebieha od jesene 2010 a jej výsledkom sú stovky nových objavov. Po objave nasleduje obdobie viacročného pozorovania nebeského telesa na spresnenie dráhy. Táto fáza končí vtedy, keď astronómovia dokážu určiť polohu planétky vo vesmíre s veľkou presnosťou na roky dopredu. Vtedy dostáva planétka poradové číslo v celosvetovej databáze asteroidov. Následne prichádza bonus pre samotných astronómov – môžu pre svoj objav navrhnúť pomenovanie. Majú na to desať rokov. Po uplynutí tejto doby môže meno navrhnúť hocikto,” priblížil spoluprácu a schvaľovací proces Kürti.

Amatérsky astronóm Kürti a profesionál Sárneczky spoločne pozorujú asteroidy z observatória Konkoly, Piszkéstető v Maďarsku. Zvyčajne sa pritom osobne nestretnú. Maďarský astronóm zabezpečí snímanie zvolenej časti hviezdnej oblohy a slovenský ho z pohodlia obývačky následne vyhodnocuje. “Moderné technológie umožňujú i takýto spôsob spolupráce,” pripomína Kürti.

V súčasnosti je pomenovaných 22870 asteroidov z celkového počtu viac ako 1,15 milióna dodnes objavených malých telies slnečnej sústavy. Nové mená posudzuje a schvaľuje Medzinárodná názvoslovná komisia pri Medzinárodnej astronomickej únii. “Dlhé roky sa publikovali nové mená raz za dva - tri mesiace. Ešte donedávna sa čakalo na rozhodnutie príliš dlho, niekedy aj dva roky. Na jar tohto roka došlo k organizačným zmenám v komisii a od mája začali pribúdať nové mená pravidelne. A odvtedy boli schválené aj naše nové návrhy,” doplnil astronóm z Nových Zámkov.