Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Magazín

Daphne chce pomocou exkurzií priblížiť ľuďom druhy, ktoré s nimi žijú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Prvá exkurzia sa bude konať 2. júla a bude zameraná na motýle a iné živočíchy na Devínskej Kobyle.

Bratislava 1. júla (TASR) - Prostredníctvom troch exkurzií v Bratislave chce Inštitút aplikovanej ekológie Daphne priblížiť ľuďom druhy, ktoré žijú spolu s nimi a ktorým môžu pomôcť. Informovala o tom projektová a PR manažérka Daphne Martina Brinzíková Badidová.

Prvá exkurzia sa bude konať 2. júla a bude zameraná na motýle a iné živočíchy na Devínskej Kobyle. Počas exkurzie sa ekológovia zamerajú aj na rôzne druhy vtákov, ktoré na Devínskej Kobyle žijú. Sprevádzať bude Marián Filípek, stretnutie sa začne o 16.00 h pri náučnej tabuli na Sandbergu. "Motýle patria medzi významné opeľovače – teda druhy, ktoré pijú nektár alebo získavajú peľ z rastlín. Prenášajú tak peľové zrnká z rastliny na rastlinu, a tým ich nevedomky opeľujú. Práve vďaka opeleniu majú rastliny plody," vysvetlila.

Témou druhej exkurzie budú Opeľovače na lúkach v Mestských lesoch Bratislavy. Tá sa uskutoční 9. júla. Počas nej si účastníci vysvetlia, kto do skupiny opeľovačov patrí. Brinzíková Badidová uviedla, že stretnutie sa začne o 15.00 h na konečnej zastávke autobusu číslo 43 - Lesopark. Účastníkov bude sprevádzať Marek Semelbauer zo Zoologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Na vtáky v meste sa zameria tretia exkurzia, ktorá bude 14. júla. "Mnohé druhy operencov žijú v intravilánoch a na takýto život sa prispôsobili. Dokážu vyhniezdiť nielen na stromoch, ale aj v kvetináčoch, trúbkach, dutinách múrov či na kope dreva," hovorí Brinzíková Badidová. Dodáva, že v hlavnom meste hniezdia aj belorítky obyčajné, na svoj príbytok využívajú výklenky stien a živia sa hmyzom. Exkurziu bude viesť Roman Slobodník. Stretnutie sa začne o 8.30 h v Rusovciach na ihrisku pri reštaurácii.

"Exkurzie pre verejnosť sa konajú bezplatne v rámci cezhraničného rakúsko-slovenského projektu City Nature, realizovaného z programu spolupráce Interreg V-A Slovakia-Austria," povedala Brinzíková Badidová. Na Slovensku sa do aktivít projektu zapájajú Mestské lesy v Bratislave a Inštitút aplikovanej ekológie Daphne, v Rakúsku Viedenské oddelenie ochrany životného prostredia (MA 22).