Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Magazín

Deti potrebujú viac tekutín ako dospelí

Bez popisu Foto: Saga

Žijeme v hektickej dobe, keď si mnoho z nás nenachádza čas často nielen na nejaké voľnočasové aktivity, ale aj na tak potrebné veci, akými sú pravidelné jedlo a dodržiavanie pitného režimu.

Bratislava 6. októbra (TERAZ.sk - OTS) – Určite poznáte aj sami na sebe, keď sa večer zastavíte a uvedomíte si, že ste cez deň takmer nepili. Je to najväčšia chyba, akú môžete v prístupe k svojmu telu robiť.

Tekutiny je neustále dôležité dopĺňať. Počúvate to určite denne a určite z každej strany. Nehovorí sa to však iba tak, je to naozaj dôležité. V dôsledku rozličných metabolických procesov totiž dochádza k stratám vody, napr. cca. 60 % nám z tela odchádza prostredníctvom močenia, 5 % prostredníctvom stolice, 20 % odparovaním kožou a 15 % dýchaním. Tieto straty je potrebné nahrádzať, pri deťoch dokonca viac ako pri dospelých, pretože detský organizmus pozostáva z väčšieho množstva vody ako organizmus dospelého človeka. Nedostatok tekutín môže u detí spôsobiť únavu, bolesti hlavy, vyčerpanosť či dokonca nepozornosť v škole! To, či dieťa dostatočne pije, signalizuje viacero faktorov. V prvom rade je to to, ako často chodí močiť na toaletu, ale tiež napríklad farba jeho moču. Ak je moč tmavý, môže to byť príznakom toho, že dieťa má v tele malé množstvo tekutín.

Aké tekutiny sú pre deti vhodné? V prvom rade treba myslieť na teplotu. Všeobecne platí, že by nemali byť príliš horúce ani príliš vychladené, ideálna je teplota 20-25 stupňov. Základom pitného režimu by mala byť neperlivá stolová voda, voda z vodovodu, prípadne aj sirup, ktorý by mal byť dostatočne zriedený vodou, aby nebol príliš sladký. Denný príjem tekutín je vhodné doplniť čajmi, pri ich výbere však treba byť obozretný. Pre deti nie sú vhodné čierne a zelené čaje, ktoré obsahujú zvýšené množstvo teínu. Nehodia sa ani bylinkové čaje, tie možno deťom podávať od približne 1 roka života, avšak vo veľmi obmedzenom množsve, navyše ideálne prostredníctvom materinského mlieka, teda mamičky by mali v obmedzenom množstve prijímať aj nejaké bylinkové čaje, ak majú vlastnosti či látky pre zdravý vývoj dieťatka potrebné. Všeobecne ale platí, že pre deti sú vhodné najmä ovocné čaje. Okrem toho, že neobsahujú žiadne nie žiadané látky, majú mierne sladkastú chuť, vďaka ktorej ich netreba dosladzovať. V prípade detí je to veľmi dôležité, ak si totiž raz zvyknú na sladké nápoje, na iné ich už len ťažko presvedčíte. Ideálny čaj na popíjanie v rodine s deťmi je napríklad Saga, ktorá ponúka viacero ovocných príchutí - brusnice, višne, jablko, lesné ovocie, dula a jahody, čierne ríbezle, citrusy a mäta či maliny. Saga čaje totiž neuškodia, neobsahujú žiadne nevhodné látky, naopak, svojou pre deti atraktívnou chuťou pomáhajú dopĺňať ich pitný režim. Do celkového denného príjmu tekutín sa však rátajú aj tekutiny z polievok, omáčok, prívarkov voda obsiahnutá v ovocí a zelenine a v množstve ďalších potravín, kde nie je viditeľná na prvý pohľad.

Dbajte teda nielen na to, aby vaše deti pili dostatok tekutín, ale aby pili tekutiny, ktoré sú pre nich vhodné.